Kemudahan asas, infrastruktur Sabah pasti dinaik taraf

99

30 SEPT: Kemudahan asas dan infrastruktur di seluruh Sabah terutamanya di kawasan luar bandar pasti akan dinaik taraf oleh kerajaan negeri yang dipimpin Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Jaminan itu disuarakan oleh Timbalan Ketua Menteri I Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin yang memulakan tugas rasminya sebagai Menteri Kerja Raya Sabah hari ini.

Beliau berkata, misi utamanya itu adalah selaras dengan aku janji GRS yang bertekad memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat di negeri itu.

“Tugas saya dan rakan-rakan, semua agensi di sini (kementerian) akan memastikan rakyat mendapat hak mereka, mendapat bekalan air bersih dan jalan raya yang baik,” katanya kepada pemberita selepas mendengar taklimat oleh Timbalan Setiausaha Tetap Kementerian Kerja Raya Sabah Helena Masry di bangunan kementerian tersebut di Kota Kinabalu.

Selain itu, Bung Moktar akan berusaha memperincikan proses pembinaan Lebuhraya Pan Borneo supaya projek yang memberi manfaat kepada rakyat Sabah itu berjalan lancar.

Dalam pada itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lamag itu berkata, dalam usaha membendung pandemik COVID-19, Kementerian Kesihatan telah mencadangkan kepada kerajaan negeri agar sekatan pergerakan dikuatkuasakan di Kota Kinabalu.

Namun, beliau memberitahu, sekatan itu bergantung kepada perkembangan harian jumlah kes COVID-19 di negeri itu, sebelum ia dilakukan.

“Sekiranya COVID-19 masih terkawal, saya rasa tidak perlu sekatan pergerakan tetapi bagi daerah lain (Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau) perlu (dilaksanakan) …tiada pilihan. Utama rakyat terlebih dahulu,” katanya.

Berhubung taklimat berkenaan, Bung Moktar yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah, berkata beliau telah dimaklumkan mengenai perancangan yang akan dilaksanakan kementerian itu khususnya dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.