PAS ucap tahniah kepada Hajiji

121

29 SEPT: Ketua Menteri Baharu Sabah, Datuk Seri Hajiji Mohd Noor harus melaksanakan tanggungjawab dan amanah kepada rakyat di negeri Sabah dalam merealisasikan Aku Janji Gabungan Rakyat Sabah (GRS)

Ketua Penerangan PAS, Kamaruzaman Mohamad berkata, pengalaman Hajiji menjadi wakil rakyat sejak tahun 1990 dan pernah menjawat jawatan Kabinet negeri pada 2018 menjadikan beliau amat dikenali di Sabah.

Kamaruzaman Mohamad

Menurut beliau, ini dibuktikan dengan kemenangan Hajiji yang juga merupakan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Sabah di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sulaman.

“Kepercayaan diberikan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) kepada beliau hendaklah dipikul dengan penuh tanggungjawab dalam merealisasikan aku janji GRS, seterusnya memberikan fokus kepada kesejahteraan negeri di bawah bayu itu.

“Kebersamaan semua wakil rakyat Sabah di bawah kepimpinan Hajiji amat penting dalam mentadbir negeri yang kaya dengan adat dan budaya,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Terdahulu, Hajiji mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sabah ke-16 di hadapan Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin, hari ini.

Turut mengangkat sumpah di Istana Negeri Sabah ialah tiga Timbalan Ketua Menteri iaitu Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin yang juga ADUN Lamag; Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Datuk Dr Jeffrey Kitingan (ADUN Tambunan); dan Naib Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Datuk Dr Joachim Gunsalam (ADUN Kundasang).

Menurut Kamaruzaman, PAS percaya, kerjasama erat antara kerajaan negeri dan kerajaan Persekutuan dapat dijalinkan demi memastikan agenda pembinaan negara berjaya digerakkan bersama.

“PAS mengucapkan tahniah di atas pelantikan Datuk Seri Hajiji sebagai Ketua Menteri Sabah yang baharu,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.