Bung Moktar, Masidi tukar portfolio

202

29 SEPT: Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor mengumumkan pertukaran portfolio Kabinet melibatkan Datuk Seri Bung Moktar Radin dan Datuk Masidi Manjun.

Dalam sidang media pertama selepas mengangkat sumpah jawatan hari ini, beliau berkata, Bung Moktar yang juga Timbalan Ketua Menteri 1 bertukar porfolio kepada Menteri Kerja Raya Sabah.

Masidi pula dinamakan sebagai Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah.

Dalam istiadat mengangkat sumpah jawatan di Istana Negeri pagi tadi, Bung Moktar diumumkan sebagai Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan manakala Masidi menyandang jawatan Menteri Kerja Raya.

Hajiji turut mengumumkan satu lagi portfolio baharu untuk Masidi iaitu Menteri Kewangan 2 bagi membantunya dalam soal kewangan bagi memulihkan ekonomi Sabah dan menghadapi pandemik COVID-19.

Mengenai sebab pertukaran portfolio dilakukan, Hajiji berkata tiada apa-apa masalah mengenai perkara itu.

“Tiada masalah cuma saya mahu Masidi bantu saya kerana beliau berpengalaman dalam ekonomi dan kewangan. Ia juga dipersetujui oleh semua,” katanya.

Selain pertukaran portfolio, Hajiji turut memaklumkan lima lagi menteri akan dilantik bagi melengkapkan senarai Kabinet negeri dalam masa terdekat.

“Pelantikan menteri lain, ada lima orang lagi akan mengangkat sumpah tidak lama lagi serentak dengan pelantikan pembantu menteri,” jelasnya.

Dalam perkembangan lain, sambil memandang ke arah Bung Moktar yang berdiri di sebelahnya, beliau menafikan menghadapi masalah dengan kepemimpinan UMNO seperti didakwa pihak tertentu.

“Tiada masalah, lihat ini Bung Moktar ada sini,” katanya sambil disambut ‘ya’ oleh Bung Moktar.

Sidang media itu turut disertai dua lagi Timbalan Ketua Menteri, iaitu Datuk Dr Jeffrey Kitingan dan Datuk Dr Joachim Gunsalam.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.