PKPD Sabah diketahui petang ini

249

Keputusan PKPD di Sabah Diketahui Petang Ini

28 SEPT: Keputusan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Secara Pentadbiran di Sabah akan diketahui petang ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, kini ia boleh dilaksanakan memandangkan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah sudah selesai.

“Kita tunggu pengumuman petang ini tindakan seterusnya di negeri Sabah. Bukan kita tidak laksanakan, tapi mungkin tidak umumkan.

“Tindakan kita ialah sudah perketatkan kawalan sempadan supaya menyekat pencerobohan pendatang asing tanpa izin (PATI),

“Sebanyak 98 sekatan jalan raya serta aktiviti kesihatan awam dilakukan, cuma tak umumkan sebagai PKPD atau PKPD Secara Pentadbiran,” katanya selepas merasmikan Seminar Jururawat Kanser Payudara Malaysia di Institut Kanser Negara di Putrajaya.

Beliau berkata demikian ketika ditanya media berkenaan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak melaksanakan PKPD Secara Pentadbiran di seluruh Sabah memandangkan kes Covid-19 di semakin meningkat sejak kebelakangan ini.

Semalam sebanyak 150 kes baharu positif Covid-19 direkodkan, termasuk empat kes import.

Daripada jumlah kes baharu itu, sebanyak 124 kes adalah di Sabah yang mana 58 adalah daripada kluster Benteng LD dan dua kluster baharu iaitu Buang Sayang di Sipitang dan Kampung Sakong di Semporna.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham memberitahu jika pengumuman dilakukan sebelum ini pihaknya akan dilihat seolah menghalang pengudi menjalankan tanggungjawab mereka.

“Jadi kita tak nak terkesan atau dipersalahkan membiarkan aktiviti harian negeri serta hari mengundi dilaksanakan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.