Gas karbon monoksida bocor, 17 pekerja diancam maut

136

27 SEPT: Sebanyak 17 pekerja lombong arang batu di barat daya China dikhuatiri berdepan risiko yang membahayakan nyawa mereka apabila terperangkap dalam insiden kebocoran karbon monoksida.

Seperti dipetik AFP dari laporan Xinhua, kejadian itu berpunca daripada kebakaran tali pengantar lombong awal pagi tadi.

Kebocoran gas karbon monoksida pada tahap bahaya seterus merebak ke bahagian bawah tanah.

Lebih 100 penyelamat dan petugas perubatan berada di lokasi di luar kota Chongqing dan punca kemalangan sedang disiasat, kata pegawai daerah Qijiang di platform media sosial Weibo.

Lombong Songzao Coal Mine, dimiliki syarikat tenaga milik kerajaan China, Chongqing Energy.

Kemalangan lombong adalah perkara biasa di China berikutan rekod keselamatan buruk dan penguatkuasaan peraturan yang lemah dalam industri tersebut.

Sekurang-kurangnya 14 pelombong terbunuh dalam letupan arang batu dan gas pada Disember lalu di sebuah lombong di barat daya wilayah Guizhou.

Dalam kejadian lain pada Disember 2018, tujuh pelombong terbunuh di Chongqing selepas bahagian penyambung langkau pecah dan jatuh.

Pada Oktober tahun yang sama, seramai 21 pelombong terkorban di wilayah timur Shandong selepas tekanan kuat di dalam lombong mengakibatkan bongkah batu pecah, memerangkap pekerja yang berada dalam terowong.

Hanya seorang pelombong berjaya diselamatkan dalam kejadian itu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.