111 kes, 97 dilapor di Sabah

162

25 SEPT: Kes baru COVID-19 kembali meningkat kepada tiga angka hari ini apabila 111 kes dilaporkan di seluruh negara dengan Sabah mencatatkan jumlah tertinggi sebanyak 97 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, di Pahang turut melaporkan satu kes baru hari ini yang melibatkan individu yang mempunyai sejarah pulang dari Semporna.

Katanya, kes tertinggi hari ini yang dilaporkan adalah dari kluster Bangau-Bangau di Semporna dengan 74 kes diikuti 13 kes dari kluster Benteng LD dan kluster Laut, dua kes.

Menurut beliau, penularan lain di Sabah melibatkan dua kes saringan rujukan hospital; dua kes saringan di tempat kerja, dua kes saringan bergejala, satu kes jangkitan pernafasan di Hospital Tawau dan satu kes saringan di Pintu Masuk Antarabangsa (PMA).

Ujarnya, Kedah pula hari ini melaporkan lapan kes baru dengan tujuh daripadanya dari kluster Sungai dan satu lagi saringan bergejala di Hospital Sultanah Bahiyah.

“Hari ini juga terdapat empat kes import melibatkan dua penularan dari Indonesia termasuk seorang yang dikesan dari pendatang asing tanpa izin (PATI) di Selangor.

“Dua lagi jangkitan dari India dan Singapura yang dikesan di Kuala Lumpur dan Johor,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, katanya, seramai empat pesakit dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan tiga daripadanya memerlukan alat bantuan pernafasan.

Katanya, tiada pertambahan kes kematian dilaporkan hari ini dan jumlahnya kekal 133 kes.

“Dimaklumkan, terdapat 30 kes sembuh hari ini dan dengan perkembangan ini, kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 kini berjumlah 858 kes,” ujarnya.

Dalam pada itu, Noor Hisham berkata, semua virus yang diasingkan bagi kluster di Kedah (Kluster PUI Sivagangga, Kluster Tawar dan Kluster Sungai) adalah saling berkait dan besar kemungkinan adalah berasal dari sumber virus yang sama

Katanya, berdasarkan kajian Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) itu juga mengesyaki lima kluster yang dikesan di Kedah, Sabah dan Johor terdapat mutasi jenis D614G.

Jelas beliau, bagaimanapun kesemua 23 virus Covid-19 dari Kluster Benteng LD tidak berkait dengan virus Covid-19 yang dijumpai di Kedah meskipun semua mempunyai mutasi D614G.

“Ujian ini adalah ujian awal dan terdapat beberapa ujian susulan sedang dijalankan bagi menguji lanjut kebarangkalian dan semakan dengan kumpulan keluarga virus Covid-19 (Phylogenetic tree).

“Masyarakat perlu lebih berwaspada dan lebih berhati-hati. Ini kerana virus Covid-19 dengan mutasi D614G ini didapati lebih mudah menjangkiti individu lain dan mudah merebak,” katanya. -Oleh M. HERMAN HAMID

Get real time updates directly on you device, subscribe now.