BPN 2.0 bukti komitmen kerajaan bantu rakyat

46

24 SEPT: Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0 yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin petang semalam membuktikan kesungguhan kerajaan untuk mengurangkan beban hidup rakyat.

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM7 bilion bagi membantu golongan berpendapatan rendah berhadapan kelembapan ekonomi akibat kesan pandemik COVID-19.

Menurut beliau, bantuan RM1,000 kepada 3.7 juta isi rumah yang berada dalam kumpulan B40, RM500 kepada 3.8 juta kumpulan B40 bujang, RM600 kepada hampir 1.4 juta isi rumah M40 dan RM300 kepada 1.7 juta kumpulan M40 bujang merupakan satu skim bantuan yang agak menyeluruh dan mengambil kira pelbagai aspek keperluan rakyat.

WAN ROSDY WAN ISMAIL
WAN ROSDY WAN ISMAIL

“Mungkin ada yang memandang sinis, namun ini adalah usaha kerajaan untuk membantu meringankan kos sara hidup rakyat dan juga dapat menjana kitaran ekonomi negara,” katanya menerusi kenyataan dalam laman Facebook rasminya, hari ini.

Sementara itu, Wan Rosdy mengharapkan melalui BPN 2.0 itu akan memberi sedikit kelegaan kepada rakyat berpendapatan rendah dalam berhadapan cabaran hidup pada masa ini.

“Kata orang yang berat sama dipikul,yang ringan sama dijinjing. Insya-Allah sama-sama kita bangunkan kembali ekonomi negara,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.