Kenyataan tidak bertanggungjawab – Panglima ATM

257

21 SEPT: Angkatan Tentera Malaysia (ATM) amat terkesan dengan kenyataan pemimpin Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Mohamaddin Ketapi yang menyifatkan pencerobohan Lahad Datu sebagai sandiwara.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang menegaskan, tuduhan anggota ATM hanya membuat serangan kepada ayam dan anjing merupakan tuduhan tidak benar yang memperlekehkan tugas serta tanggungjawab anggota tentera serta pasukan keselamatan lain dalam mempertahankan kedaulatan negara ketika itu.

“Ini merupakan suatu kenyataan yang tidak bertanggungjawab dan tidak boleh diterima sama sekali di mana kenyataan berkenaan turut menyinggung perasaan keluarga anggota yang terkorban baik ATM mahupun di pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Adalah ditegaskan ATM berperanan sebagai benteng pertahanan negara di mana organisasi ini sentiasa bersedia pada sebilang masa dalam melaksanakan tugas terutamanya dalam mendepani pelbagai ancaman.

“Walau apa pun halangan atau cabaran yang mendatang, aspek pertahanan negara sentiasa didahulukan bagi mengekalkan kesejahteraan dan kedaulatan negara ini,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Sejak awal pagi tadi, satu klip rakaman video sepanjang dua minit 30 saat tular di media sosial dengan memaparkan Mohamaddin yang juga calon Warisan DUN Segama berucap ketika berkempen sempena Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah.

Beliau didakwa memperlekehkan insiden Tanduo itu sambil berkata, anggota keselamatan terbabit sebenarnya bukan ‘berperang’ dengan pengganas sebaliknya hanya ‘berperang’ dengan ayam dan anjing.

Dalam pada itu, mengimbas kembali perjuangan ATM sempena 87 tahun usia angkatan tersebut, Affendi memberitahu telah banyak darah, pengorbanan dan keringat mereka terdahulu yang dicurahkan demi memastikan keharmonian, keamanan dan kesejahteraan buat rakyat Malaysia pada hari ini sentiasa terpelihara.

“Kenikmatan yang tersedia ini tidak datang bergolek, sebaliknya ia telah meriwayatkan satu perjuangan yang mempertaruhkan nyawa dalam mempertahankan kedaulatan setiap inci bumi tercinta ini,” katanya.

Sementara itu, beliau turut mengingatkan agar rakyat Malaysia tidak sesekali mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh mengelirukan dan mendatangkan kemudaratan terhadap keharmonian Negara.

Tambahnya, peranan rakyat Malaysia seharusnya bersama pasukan keselamatan menjaga kedaulatan dan maruah negara kerana ia merupakan tanggungjawab bersama.

“ATM dengan sokongan dan keprihatinan kerajaan serta rakyat akan terus dipersiapkan untuk menghadapi sebarang bentuk ancaman keselamatan.

“Keupayaan ATM pada masa kini bukan sekadar berupaya mempertahankan kedaulatan negara, malah ATM juga berupaya untuk menyumbang kepada keselamatan dan kesejahteraan rakyat yang dinaungi negara,”katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.