Bila masa BN guna politik wang?

174

20 SEPT: Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, menafikan sekeras-kerasnya dakwaan Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, bahawa BN mengunakan kuasa ‘wang’ untuk meraih undi dan memastikan 41 calonnya menang dalam Pilihan Raya Negeri Sabah (PRN), pada 26 September nanti.

Ahmad Zahid yang juga Presiden UMNO berkata, pihaknya tidak akan berbuat demikian kerana akuan parti masih dibekukan dan BN tidak mempunyai dana untuk memberikan wang untuk memancing undi.

“Macam mana Shafie Apdal boleh menuduh kita mengamalkan rasuah sedangkan dia tahu BN tidak mempunyai wang kerana akaun kami masih dibekukan.

“Saya rasa yang amalkan politik wang memberikan duit poket antara RM50 hingga RM500 sekarang adalah Shafie Apdal kerana Parti Warisan Sabah (Warisan) mempunyai banyak dana,” katanya ketika ditemui pemberita selepas melakukan tinjauan mesra di sekitar Pusat Daerah Mengundi (PDM) Likas Darat di bawah kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Darau, Sepanggar, sebentar tadi.

zahid
Ahmad Zahid turut mengunjungi rumah penyokong Warisan.

Kehadiran Ahmad Zahid ke situ diiringi oleh calon BN DUN Darau, Datuk Jumat Idris; Setiausaha Agung UMNO, Datuk Ahmad Maslan dan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Pada kesempatan itu, Ahmad Zahid dan Jumat turut mengambil peluang untuk menziarahi beberapa rumah warga emas dan orang sakit yang menetap di kampung berhampiran.

Terdahulu, Ahmad Zahid berkata biarpun jentera BN di 41 kawasan DUN sudah menemui hampir 100 peratus pengundi selepas seminggu kempen PRN Sabah berlangsung beliau mahu mereka kekal sebagai calon ‘underdog’ dan tidak terlalu yakin akan mencapai kemenangan pada 26 September ini.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu berkata, tindakan tersebut perlu bagi memastikan semua calon dan jentera BN terus bekerja keras bagi memastikan mereka dapat meraih kemenangan bergaya dan membentuk kerajaan negeri baharu nanti.

“Walaupun berdasarkan maklumat diterima jentera BN sudah bekerja keras daripada awal untuk memastikan kita menang di semua 41 kerusi ditandingi dalam PRN kali ini namun saya meminta mereka kekal sebagai calon ‘underdog’ dan sentiasa merendah diri.

“Ini perlu bagi memastikan mereka tidak berasa berada di zon selesa terus berkempen kerana semua calon dan parti lain juga akan berbuat demikian,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.