Tolak Warisan, jangan kena tipu dua kali – Najib

153

18 SEPT: Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, menggesa rakyat Sabah sepakat menolak Parti Warisan Sabah (Warisan) kerana gagal menguruskan ekonomi dan sumber kekayaan negeri ini dengan baik.

Najib yang juga bekas Menteri Kewangan berkata pengundi di Sabah perlu sepakat menolak Warisan kerana mereka gagal dalam pengurusan negeri ini.

“PRN di Sabah kali ini banyak penjuru. Di DUN Tanjung Aru, ada 8 calon. Di DUN Tanjung Keramat pula, 5 calon. Masing-masing berpendapat mereka terbaik.

“Persoalan di minda orang kampung, nak undi siapa? Nasihat saya, undi itu biarlah sepakat sesama pengundi di sini. Sepakat menolak Warisan yang terbukti gagal dalam pengurusan negeri.

“Berbilion-bilion dalam tangan PH ketika memegang Putrajaya, dan Warisan di Sabah. Tiada yang dapat dirasai rakyat,” kata Najib menerusi satu kenyataan menerusi laman Facebooknya.

Bekas Presiden UMNO itu turut menghadiri Program Ceramah bersama Calon Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Aru, Mohd Reduan Aklee, malam tadi.

Berikutan itu, Najib menggesa rakyat Sabah supaya sepakat sepakat mengundi calon Barisan Nasional (BN) sebagai parti yang diyakini mampu membawa pembangunan.

“Banyak yang disalurkan dan diusahakan sejak 2009 sehingga 2018. Pembangunan pesat pada 2016-2018 terhenti sejak Warisan mengambil alih. Sabah sudah ketinggalan jauh 2 tahun yang berlalu ini berbanding negeri lain.

“Saya yakin jika diberi peluang, BN akan dapat kembalikan kita semua kepada landasan pembangunan. Pembangunan, pembangunan, pembangunan. Ini peluang untuk kita membuat keputusan demi bumi Sabah dan anak-anak Sabah,” katanya.

Ketika berucap di Tanjung Aru, Ahli Parlimen Pekan itu berkata, kerajaan negeri pimpinan Warisan bukan hanya gagal menjaga kebajikan rakyat Sabah, malah tidak menunaikan janji dibuat ketika Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, biarpun sudah memerintah kira-kira 26 bulan.

“Di Semenanjung orang dah tolak Pakatan Harapan (PH), di sini jangan silap orang Sabah jangan kena tipu dua kali. Sekali boleh, dua kali palui (bodoh) la kau. Tak boleh orang Sabah cerdik, orang Sabah dah faham Warisan janji macam-macam tapi tidak buat apa-apa.

“Janji royalti minyak, berapa yang dapat, mana dia? Janji Ketua Menteri tidak boleh jadi Menteri Kewangan tapi jadi bila jadi Ketua Menteri dia pun jadi Menteri Kewangan Sabah,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.