50,000 maut seminggu akibat COVID-19

22

19 SEPT: Walaupun jumlah kematian dalam seminggu akibat COVID-19 kekal 40,000 hingga 50,000 kes kebelakangan ini, namun Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyifatkan jumlah itu masih terlalu tinggi.

Pengarah Kecemasan WHO, Michael Ryan berkata, penyakit respiratori itu membunuh hampir 947,000 pesakit seluruh dunia sejak ia dikesan akhir Disember lalu di Wuhan, China, dengan lebih 3.2 juta kes direkodkan.

Menurutnya, pandemik itu akan berlarutan untuk jangka masa lama dan walaupun kadar kematian berkurangan susulan penambahbaikan teknik rawatan, jumlah 50,000 kematian setiap minggu tidak boleh diterima.

“Kami menambah kira-kira 1.8 juta kes setiap minggu pada peringkat global dan purata antara 40,000 hingga 50,000 kematian.

“Syukur ia tidak meningkat. Walaupun angka itu kekal tidak berubah pada peringkat global, masih berlaku peningkatan di beberapa negara,” katanya.

Sebahagian besar Eropah semalam melaksanakan perintah larangan baharu bagi mengekang penularan virus, manakala Israel melaksanakan perintah berkurung kali kedua di seluruh negara.

Belum ada rawatan ditemui bagi COVID-19 tetapi setkat ini, 36 vaksin berpotensi berada pada pelbagai tahap ujian terhadap manusia.

Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, berkata pandemik itu membuktikan betapa dunia kurang bersedia menghadapi serangan virus.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.