Hamas, PBB bincang longgar sekatan di Gaza

42

18 SEPT: Kepimpinan Hamas mengadakan pertemuan dengan Penyelaras Khas Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) bagi Proses Perdamaan Asia Barat, Nikolai Miladinov bagi membincangkan langkah-langkah bagi melonggarkan sekatan ke atas Gaza.

Jurucakap Hamas, Abdul Latif Al-Qanou berkata, mereka turut membincangkan tentang usaha menyelesaikan krisis di wilayah Palestin itu.

Beliau menambah, pertemuan dengan Miladinov itu adalah susulan langkah-langkah terdahulu oleh PBB untuk menamatkan sekatan terhadap Gaza.

NIKOLAI MILADINOV
NIKOLAI MILADINOV

“Kami yakin usaha-usaha pengantara tersebut akan menghasilkan langkah-langkah praktikal yang memberi manfaat kepada rakyat Palestin termasuk pelaksanaan projek-projek yang telah dipersetujui,” katanya seperti dipetik dari laporan Palestinian Information Center.

Miladinov bertindak sebagai pengantara dalam perjanjian gencatan senjata antara gerakan pembebasan Palestin dan rejim Zionis Israel sebulan lalu.

Mesir, PBB dan Qatar mengetuai rundingan selama beberapa bulan bagi menghentikan pertempuran antara puak-puak Palestin di Gaza dan rejim Zionis Israel.

Rakyat Palestin akan berhenti menganjurkan demonstrasi di sempadan Gaza sekiranya sekatan terhadap wilayah itu dilonggarkan.

Miladinov meninggalkan Gaza melalui pusat pemeriksaan Beit Hanoun (Erez) di utara Gaza Rabu lalu selepas berada di sana selama beberapa jam.

Lawatan itu merupakan sebahagian daripada usaha dan mediasi PBB untuk menstabilkan perjanjian gencatan senjata yang dicapai baru-baru ini.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.