Warisan gagal selesai masalah bekalan air Tenom

119

15 SEPT: Rakyat Sabah perlu menolak Parti Warisan Sabah (Warisan) kerana gagal menunaikan pelbagai janji ditabur semasa kempen Pilihan Raya Umum (PRU-14) termasuk menyelesaikan masalah bekalan air di Sabah di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemabong.

Calon Barisan Nasional (BN) bagi DUN Kemabong, Datuk Raime Unggi berkata, beliau kesal dan kecewa kerana banyak masalah rakyat di Parlimen Tenom gagal diselesaikan oleh kerajaan Warisan pimpinan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, hingga hari ini.

Beliau yang juga bekas Ahli Parlimen Tenom berasa pelik mengapa kerajaan Warisan masih gagal menyelesaikan isu bekalan air di Daerah Tenom sedangkan difahamkan kerajaan Persekutuan sudah meluluskan peruntukan mencukupi kepada kerajaan negeri bagi menangani masalah terbabit.

Raime Unggi
Raime berbincang dengan jentera BN di DUN Kemabong.

“Seingat saya kerajaan Persekutuan sudah meluluskan peruntukan bernilai jutaan ringgit kepada kerajaan negeri untuk menaik taraf sistem bekalan air di Tenom, jadi ke mana perginya peruntukan itu digunakan sehingga menyebabkan masalah berkenaan berterusan sehingga sekarang.

“Masalah ini bukan perkara baharu, kerana pernah dibangkitkan di zaman Mohd Shafie menjadi Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, namun ia masih gagal diselesai oleh beliau yang menjadi Ketua Menteri Sabah.

“Bagi saya buat apa Mohd Shafie masih lagi mahu bertanding dan menjadi Ketua Menteri Sabah jika masalah bekalan air bersih kepada penduduk pun gagal diselesaikan seperti apa yang dijanjikan Warisan, sebelum PRU-14, lalu,” katanya.

Berikutan itu Raime berkata sebenarnya Mohd Shafie tidak layak menjadi Ketua Menteri Sabah kerana gagal menyelesaikan pelbagai masalah dihadapi rakyat di Sabah.

“Sebab itulah semasa saya menjadi Ahli Parlimen Tenom dulu saya pernah cakap dalam Parlimen bahawa beliau adalah Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah yang gagal menyelesaikan masalah rakyat di luar bandar tetapi beliau marah dan menafikannya.

“Sebenarnya Mohd Shafie tiada jasa pun terhadap rakyat Sabah khususnya di Tenom ini ketika beliau memegang portfolio Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

“Jadi saya tidak nampak kalau penduduk Sabah khususnya di Parlimen Tenom dan DUN Kemabong masih mahu memilih calon Warisan pada PRN ini,” katanya.

Dalam pada itu, Raime mencabar Mohd Shafie datang ke Tenom melihat sendiri kegagalannya membangunkan kawasan terbabit.

“Kerajaan tidak membela nasib bantuan diagih cukup sahaja asal melepas batuk di tangga bila sudah menang. Datuk Seri Shafie Apdal beliau berjaya kerana ahli UMNO dulu masa jadi Menteri Luar Bandar apa jadi dengan kami? Kasihan tidak kami? Bikin jalan pun sekerat-kerat saja.

“Saya cabar Shafie Apdal datang tengok Tenom apa yang dibuat masa dia jadi menteri dulu,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.