Selepas Telaga dan Sungai, kluster Pulau pula dilaporkan

66

15 SEPT: Sebanyak 13 kes tempatan baru COVID-19 dilaporkan hari ini dengan kesemuanya dikesan di Sabah yang turut melaporkan satu kluster baru di Kunak.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kluster Pulau itu melaporkan bilangan kes baru tertinggi hari ini dengan lapan kes manakala kluster Benteng LD, empat kes.

Katanya, satu lagi kes tempatan adalah saringan di Hospital Semporna sebelum dirujuk ke Hospital Tawau.

“Keseluruhannya 23 kes baru dilaporkan hari ini dengan 10 daripadanya kes import yang turut melibatkan lima warganegara.

“Empat daripadanya melibatkan jangkitan dari Filipina manakala masing-masing satu kes dari Turki, Maghribi, Nigeria, Bangladesh, Qatar dan Nigeria,” katanya pada sidang akhbar di Putrajaya hari ini.

Sementara itu, katanya, sebanyak 14 kes kini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan empat daripadanya memerlukan alat bantuan pernafasan.

Katanya, jumlah kematian juga kekal 128 kes apabila tiada pertambahan dilaporkan hari ini.

“Sebanyak enam kes disahkan pulih dan dengan perkembangan ini menjadikan kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 bertambah sebanyak 632 kes,” ujarnya.

Menjelaskan lanjut kluster baru di Kunak, Noor Hisham berkata, kes indeks dikesan daripada seorang wanita warga Malaysia berusia 68 tahun yang ditemui tidak sedarkan diri di rumahnya.

Katanya, wanita itu kemudian dibawa ke Hospital Semporna sebelum dirujuk ke Hospital Tawau bagi rawatan serangan jantung, penyakit hati dan strok.

“Saringan COVID-19 diidapati positif pada 13 September 2020. Beliau kini dirawat ICU. Hasil saringan kontak rapat, lapan kes positif dikesan melibatkan ahli keluarga kepada kes indeks.

“Setakat ini 128 telah disaring termasuk 19 bukan warganegara dengan 101 masih menunggu keputusan saringan.

“Punca jangkitan masih dalam siasatan,” katanya. -Oleh M. HERMAN HAMID

Get real time updates directly on you device, subscribe now.