Protes agihan kerusi, pemimpin PKR letak jawatan

88

14 SEPT: Ketua Penerangan PKR Sabah, Simsudin Sidek meletakkan jawatan kerana tidak berpuas hari dengan tindakan Warisan Plus hanya memberikan tujuh daripada 14 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimintanya.

Pada Rabu lalu Simsudin mengumumkan bahawa PKR akan bertanding 14 kerusi, sehari sebelum Warisan Plus mengumumkan calon mereka.

Bagaimanapun, PKR diumum hanya akan bertanding tujuh kerusi DUN pada majlis pengumuman itu.

Walaupun timbul rasa tidak puas hati, kepimpinan PKR akhirnya bersetuju dengan jumlah kerusi yang diperuntukkan kepada parti itu bagi mengelakkan pertembungan dengan sekutunya pada hari penamaan calon.

Simsudin berkata, dia menghormati keputusan pucuk pimpinan tetapi meletak jawatan sebagai Ketua Penerangan PKR Sabah berkuat kuasa mulai 11 September lalu.

“Saya berpendapat pertambahan ketara bilangan ahli PKR Sabah dan pertambahan kerusi Dun pada PRN Sabah yang akan datang menjadi asas justifikasi untuk selayaknya PKR Sabah mendapat pengagihan kerusi yang lebih adil,” katanya.

Berikutan persempadanan semula, jumlah kerusi DUN di Sabah bertambah daripada 60 kerusi kepada 73 kerusi.

Walaupun tidak bersetuju dengan pengagihan kerusi dan meletakkan jawatan dalam PKR, Simsudin yang juga Ketua PKR Cabang Labuan berkata dia tetap setia kepada parti itu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.