Pengurusan kilang cemar sumber air didakwa esok

103

14 SEPT: Empat ahli lembaga pengarah bersama seorang pengurus kilang, yang terbabit dalam kejadian pencemaran sumber air di kawasan perindustrian Sungai Gong akan didakwa di Mahkamah Sesyen Selayang pada jam 8 pagi esok.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Datuk Fadzil Ahmat berkata, kelima-lima suspek itu akan didakwa mengikut Seksyen 430 dan 34 Kanun Keseksaan serta Seksyen 25 Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 seperti dipersetujui Pendakwa Raya.

“Kertas siasatan sudah dirujuk kepada Pejabat Peguam Negara dan diputuskan pertuduhan ke atas lima individu itu.

“Pertuduhan pertama ke atas mereka adalah mengikut Seksyen 430 Kanun Keseksaan dibacakan bersama Seksyen 34 kanun berkenaan. Pertuduhan kedua ke atas individu sama mengikut Seksyen 25 Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 dibacakan bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

“Empat lagi tahanan dibebaskan dengan bon mengikut Seksyen 118, Kanun Tatacara Jenayah untuk dijadikan saksi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kejadian pencemaran terhadap Sungai Gong, Selangor menyebabkan empat Loji Rawatan Air (LRA) di Sungai Selangor terpaksa ditutup, pada 3 September lalu.

Insiden itu menyebabkan jutaan pengguna di beberapa daerah di Selangor dan Kuala Lumpur terjejas selama beberapa hari.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.