Banteras ancaman liberalisme terhadap umat Islam

300

14 SEPT: Kerajaan sentiasa memberi keutamaan terhadap usaha menangani pelbagai isu berkaitan akidah umat Islam termasuk ancaman gerakan liberalisme di negara ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri kerajaan sedang melaksanakan kajian yang lebih teliti disebabkan fahaman liberalisme berkembang dari semasa ke semasa.

Menurut beliau, kerajaan juga akan mengeluarkan satu takrifan berhubung fahaman liberalisme dalam masa terdekat yang sememangnya perkara ini menyeleweng dan bertentangan dengan agama Islam.

ZULKIFLI MOHAMAD AL-BAKRI

“Sudah ada satu kajian baharu sebenarnya antaranya yang terakhir saya di Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan telah beri satu geran kepada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) untuk kajian liberalisme ini dan alhamdulillah telah siap dan kita juga melihat perlunya kita mengkaji lebih mendalam lagi.

“Oleh itu, antara langkah kita akan lakukan mengkaji pemikiran yang diketengahkan dan kita akan masukkan kepada Mesyuarat Panel Pakar Akidah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) seterusnya kita aturkan dengan pihak Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan atau muzakarah kebangsaan.

“Dan juga menyediakan artikel-artikel daripada mereka yang sighah dan dipercayai menjawab sebarang mafhum atau kefahaman serta pemikiran yang dianggap sebagai liberalisme agama secara umum dalam akhbar-akhbar sama ada dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris di samping yang terakhir kita akan menganjurkan seminar-seminar,” katanya dalam sesi soal jawab lisan sidang Dewan Negara, hari ini.

Zulkifli menjawab soalan tambahan Ahli Dewan Negara, Senator Sabani Mat berhubung langkah-langkah yang diambil kerajaan dalam membendung isu fahaman Llberal yang dikatakan dilakukan sebilangan kecil pensyarah di insitusi pengajian tinggi.

Dalam pada itu, bagi menjawab pertanyaan asal Sabani berhubung langkah yang diambil oleh kementerian bagi mengekang penularan fahaman syiah, liberalisme dan pluralisme agama, beliau memberitahu, kerajaan telah melaksanakan pelbagai program di peringkat akar umbi bagi memastikan fahaman ini tidak berkembang di negara ini.

Tambahnya, beliau yakin bahawa perkembangan tiga fahaman itu masih terkawal dan belum di tahap yang membimbangkan namun sentiasa melakukan pemerhatian dan kecaknaan terhadap isu ini.

“Pemantauan berkala dan tindakan penguatkuasaan di bawah enakmen atau kesalahan jenayah syariah oleh pihak berkuasa negeri sekiranya terbukti terdapat unsur-unsur penerbitan, penyiaran dan penyebaran apa-apa buku risalah, filem, video dan lain-lain berhubung fahaman ini.

“Kita juga memberi pendedahan bahawa fahaman syiah, liberalisme, pluralisme agama melalui media baharu dan penyiaran seperti siaran khutbah dan rancangan agama seperti forum hal islam dan mengadakan muzakarah pakar, sidang meja bulat dan bengkel bersama agensi-agensi bagi berkongsi input dan mencari solusi berkenaan ajaran ini.

“Seterusnya program-program pemantapan Ahli Sunnah Wal Jamaah dengan menyelaras program kepada penjawat awam dan institusi pengajian tinggi khususnya kepada pelajar yang akan ke luar negara,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.