Afghanistan, Taliban mula rundingan damai

74

13 SEPT: Rundingan damai antara Taliban dan kerajaan Afghanistan bermula hari ini dan antara agenda yang menjadi cabaran utamanya adalah mewujudkan gencatan senjata yang berkekalan.

Memetik laporan AFP, acara pembukaan yang lancar di Doha, Qatar semalam menyaksikan kerajaan Afghanistan dan sekutunya termasuk Amerika Syarikat (AS), mengesa gencatan senjata.

Namun, Taliban yang melakukan perang gerila menentang kedua-duanya sejak mereka hilang kuasa pada 2001, tidak menyebut mengenai gencatan senjata ketika datang ke meja rundingan.

Ketua proses keamanan bagi kerajaan Afghanistan memaklumkan kepada AFP yang Taliban akan menawarkan gencatan senjata sebagai pertukaran kepada pembebasan lebih ramai pejuang mereka yang dipenjarakan.

“Ini mungkin menjadi satu daripada idea atau tuntutan mereka,” kata Abdullah Abdullah, Pengerusi Majlis Tinggi bagi Perdamaian Kebangsaan Afghanistan.

Rundingan akan menjadi sukar dan huru-hara, dengan perwakilan memberi amaran ketika acara pembukaan dan ia bermula walaupun keganasan yang membawa kematian terus melanda Afghanistan.

“Kami pastinya akan berdepan banyak cabaran dalam rundingan selama beberapa hari, minggu dan bulan akan datang,” kata Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo yang meminta pihak yang terbabit ‘merebut peluang ini’ bagi menjamin keamanan.

Selepas hampir 20 tahun sejak pencerobohan yang diketuai AS menumbangkan Taliban, peperangan masih meragut nyawa puluhan orang setiap hari dan ekonomi negara itu musnah, menyebabkan jutaan orang hidup miskin.

Taliban bimbang pengurangan keganasan akan mengurangkan pengaruh mereka.

Semasa berucap pada majlis perasmian itu, pengasas bersama Taliban, Mullah Abdul Ghani Baradar mengulangi mesej pemberontak bahawa Afghanistan harus ditadbir mengikut undang-undang Islam, yang menekankan ia kemungkinan akan menjadi masalah.

Perjanjian damai yang komprehensif boleh memakan masa bertahun-tahun dan bergantung kepada kesediaan kedua-dua pihak untuk menyesuaikan visi persaingan mereka bagi Afghanistan dan sejauh mana mereka boleh bersetuju untuk berkongsi kuasa.

Pemerintahan Presiden Ashraf Ghani ingin mengekalkan status quo sebuah republik berperlembagaan yang disokong Barat, yang mengekalkan banyak hak, termasuk kebebasan lebih luas bagi wanita.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.