Lebih banyak kempen keselamatan penunggang motosikal

109

10 SEPT: Kementerian Pengangkutan akan mempertingkatkan kempen keselamatan jalan raya dalam usaha mengurangkan kadar kemalangan membabitkan penunggang dan pembonceng motosikal.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Hasbi Habibollah berkata, kementeriannya melalui agensi di bawahnya telah menjalankan pelbagai bentuk kempen dan advokasi yang berterusan melalui pelbagai medium seperti Program Tiada Minggu Tanpa Advokasi (TMTA) yang dilaksanakan di setiap negeri di seluruh Malaysia.

Menurut beliau, program-program kesedaran sentiasa digarapkan di kalangan komuniti setempat dan pelajar sekolah di samping melakukan hebahan kempen keselamatan jalan raya menerusi media platform media massa dan media sosial sepanjang tahun bagi mengubah sikap dan mendidik pengguna jalan raya.

“Pendidikan Keselamatan Jalan Raya (PKJR) juga merupakan salah satu inisiatif kerajaan. Ia secara tidak langsung dapat memberi kesan yang positif kepada ibu-bapa yang merupakan pengguna jalan raya yang sedia ada. PKJR ini telah di ajar secara penyerapan ilmu dalam mata pelajaran Bahasa Melayu bermula 2007 di sekolah rendah dan 2015 di sekolah menengah.

“Kementerian melalui agensinya juga telah melaksanakan projek pembangunan semula Modul PKJR di bawah RMK-11 bagi memperbaharui isi kandungan modul supaya bersesuaian dengan teknologi masa kini dan selaras dengan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM),” katanya dalam sesi soal jawab lisan sidang Dewan Negara, hari ini.

Beliau berkata menjawab soalan Ahli Dewan Negara, Senator Datuk AN Kesavadas berhubung langkah-langkah strategik bagi mengurangkan kadar kematian penunggang motosikal akibat daripada kemalangan jalan raya memandangkan golongan ini adalah lebih berisiko dan tinggi angka kematiannya berbanding pemandu-pemandu kenderaan empat roda.

Dalam pada itu, Hasbi memberitahu, MIROS juga banyak melakukan usaha promosi, kursus dan latihan berkaitan keselamatan jalanraya terutamanya kepada golongan berisiko tinggi seperti penunggang motosikal.

Tambahnya, pihaknya juga mengadakan kerjasama bersama Kementerian Kerja Raya dalam cadangan pembinaan laluan motosikal yang baru di laluan yang mempunyai kadar kemalangan yang membimbangkan yang peruntukan itu akan dimohon di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) melalui KKR.

“Untuk makluman juga, satu program yang dinamakan My Safe Road iaitu kerjasama agensi di bawah Kementerian Pengangkutan dengan kerjasama Universiti Tun Husssien Onn Malaysia (UTHM) telah dijalankan bagi penambahbaikkan laluan motosikal di sepanjang kawasan black spot terpilih iaitu Kluang – Ayer Hitam – Batu Pahat.

“Program ini telah bermula sejak tahun 2016 dan menunjukkan hasil yang memberangsangkan apabila kemalangan di kawasan tersebut semakin berkurangan setiap tahun. Progam ini juga telah dibentangkan di The 1st ASEAN-Japan Experts Group Meeting on Road Traffic Safety pada Januari 2020 di Jepun. Batu Pahat dan Kuala Lumpur pula telah dipilih sebagai kawasan kajian keselamatan jalan raya dengan kerjasama MIROS dan Bloomberg Philanthropies,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.