KPLB tak teruskan dasar PH

79

10 SEPT: Kementerian Pembangunan Luar Bandar tidak akan melaksanakan dasar yang diamalkan oleh kerajaan PH bagi membangunkan projek-projek inovasi yang praktikal dan berpotensi menyelesaikan masalah elektrik dan air bersih.

Timbalan Menteri Luar Bandar II, Datuk Henry Sum Agong berkata, langkah ini diambil disebabkan prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh kerajaan negeri dan penguat kuasa elektrik di setiap negeri.

“Kementerian terpaksa ikut SOP ditetapkan kerajaan setakat ini yang tidak membenarkan pihak-pihak lain seperti pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan individu untuk melaksanakan projek-projek.

“Walaupun projek-projek itu di luar bandar namun pihak kementerian juga perlu ikut SOP yang ditetapkan oleh pihak berkuasa elektrik negeri yang bertindak sebgai agensi kawal selia di peringkat negeri,” katanya dalam sesi soal jawab lisan sidang Dewan Negara, hari ini.

Henry menjawab soalan Ahli Dewan Negara, Senator P Waytha Moorthy berhubung kesediaan kerajaan bekerjasama dengan NGO dan individu untuk melaksanakan projek-projek inovasi yang praktikal dan berpotensi menyelesaikan masalah elektrik dan air bersih dalam masa yang singkat tanpa melibatkan perbelanjaan yang tinggi oleh kerajaan.

Dalam perkembangan sama, Henry memberitahu kementeriannya sentiasa memberi keutamaan berkaitan projek pembekalan elektrik di kawasan pedalaman dan di luar bandar yang akan menyediakan kemampuan sistem bekalan elektrik selama 24 jam.

Menurut beliau, bagi pelaksanaan kawasan pendalaman, pelaksanaan sistem elektrik dan air sangat kompleks yang perlu diuruskan oleh pihak yang berkelayakan dalam perkara ini.

“Kita mahu bekalkan dengan keadaan yang stabil dan pembekalan sekurang-kurangnya 8kWh sehari jika pengguna tersebut dicasj. Oleh itu, projek-projek alternatif yg telah siap akan diserahkan pada pihak berkuasa elektrik negeri untuk berpoerasi dan diselenggarakan.

“Walau bagaimanapun terdapat sistem pembekalan minima iaitu sekurang-kurangnya 3kWh sehari yang dilaksanakan dan tiada caj yang dikenakan malah pengoperasian dan penyelenggaraan dilaksanakan oleh komuniti kampung tersebut,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.