Sultan Selangor titah PBT roboh kilang haram

208

8 SEPT: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj, hari ini menitahkan kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan (PBT) supaya mengambil tindakan tegas termasuk meroboh penempatan dan kilang haram terutama dibina berhampiran sungai dan berpotensi menyebabkan pencemaran air.

Sultan Sharafuddin juga menzahirkan rasa dukacita terhadap kesan yang yang terpaksa ditanggung rakyat Selangor, akibat gangguan bekalan air yang berlaku sejak beberapa hari lalu.

Baginda menzahirkan perkara itu, menerusi sepucuk surat diutuskan baginda kepada Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari, yang dikongsi Sultan Selangor kepada umum menerusi Facebook Selangor Royal Office hari ini.

Antara intipati surat itu, baginda menitahkan tindakan penguatkuasaan lebih tegas bagi memastikan rumah dan kilang haram, terutama berhampiran tebing sungai dirobohkan kerana berpotensi mencemarkan sungai di Selangor.

Baginda tidak berkenan adanya unsur campur tangan politik dalam penguatkuasaan isu-isu berkaitan alam sekitar dan pencemaran air sungai.

Baginda sudah lama menitahkan supaya sebuah jawatankuasa khas ditubuhkan oleh Kerajaan Negeri Selangor untuk memantau dan memastikan air sungai tidak dicemari dengan bahan kimia atau sampah sarap boleh menjejaskan bekalan air mentah kepada loji-loji rawatan air.

Sultan Sharafuddin juga mahu undang-undang yang lebih tegas dilaksanakan dengan segera kepada pelaku yang menyebabkan pencemaran sungai.

“Penalti yang lebih berat wajar dikenakan kepada mereka yang mencemarkan alam sekitar khususnya sumber air.

“Mereka yang terbukti melakukan kesalahan, hendaklah dijatuhkan hukuman penjara mandatori serta dikenakan denda yang maksimum,” titah baginda.

Menerusi surat itu, baginda khuatir sekiranya masalah air ini berterusan, rakyat jelata akan memberontak dan boleh mengakibatkan ketegangan dan seterusnya akan menjejaskan keharmonian sosial.

Susulan utusan surat itu, baginda berkenan menerima menghadap Amirudin di Istana Bukit Kayangan di sini, berhubung masalah bekalan air bersih di Selangor, yang terus berulang.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.