Moratorium bersasar: Bank hubungi 2 juta peminjam

64

8 SEPT: Sehingga 28 Ogos lalu, institusi perbankan tempatan sudah menghubungi lebih dua juta peminjam yang memerlukan bantuan pembayaran balik pinjaman masing-masing.

Timbalan Menteri Kewangan II, Mohd Shahar Abdullah berkata, daripada jumlah itu, institusi perbankan telah berbincang dengan 1.1 juta peminjam yang telah memberi maklum balas, dan hampir 300,000 peminjam telah mengesahkan yang mereka betul-betul memerlukan bantuan pembayaran balik, manakala selebihnya sedang mempertimbangkan opsyen bantuan yang disediakan.

Menurut beliau, angka berkenaan dijangka akan terus meningkat dengan ketara di mana peminjam boleh memohon dengan mudah melalui pelbagai saluran yang telah disediakan.

“Daripada permohonan bantuan pembayaran balik pinjaman yang lengkap diterima dan diproses, 97 peratus sudah diluluskan. Proses permohonan bagi pelanggan individu dijangka mengambil masa antara 1 hingga 5 hari manakala bagi PKS dijangka mengambil masa antara 3 hari hingga 2 minggu selepas permohonan lengkap diterima bank.

“Orang ramai tidak perlu bimbang kerana fleksibiliti yang diberikan kepada peminjam sepanjang tempoh ini tidak akan terpapar dalam laporan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) peminjam,” katanya dalam sesi soal jawab sidang Dewan Negara, hari ini.

Mohd Shahar menjawab soalan Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Razali Idris berhubung jumlah kelompok bersasar termasuk kumpulan yang tiada pekerjaan kerana terjejas akibat COVID-19 yang menikmati lanjutan moratorium pinjaman.

Mohd Shahar menjelaskan, mereka yang ditawarkan kemudahan berkenaan terdiri daripada individu yang kehilangan pekerjaan dan individu serta perniagaan yang mengalami pengurangan pendapatan.

Bagaimanapun, beliau berkata, peminjam perlu memberi maklum balas kepada bank serta memberikan sedikit maklumat yang diperlukan untuk mengesahkan status mereka.

Pada 29 Julai lalu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan, industri perbankan bersedia melanjutkan moratorium pinjaman secara bersasar dan memberikan fleksibiliti pembayaran balik pinjaman kepada golongan yang terjejas akibat COVID-19, selepas menjelang tamatnya moratorium secara umum pada 30 September ini.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.