Tun M restu gerakan halang Anwar jadi PM

847

7 SEPT: Persoalan sama ada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tidak terlibat atau tidak tahu menahu tentang gerakan politik bagi menyekat Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim serta DAP sehingga menyaksikan tumbangnya kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada Februari lalu kini terjawab.

Ini selepas individu yang dituduh oleh pemimpin PH sendiri sebagai dalang utama gerakan itu, Ahli Dewan Negara, Senator Muhammad Zahid Md Arip, yang juga bekas Setiausaha Politik kepada Dr Mahathir, akhirnya tampil membuka mulut menjawab persoalan tersebut di Parlimen hari ini.

Tanpa berselindung bekas Setiausaha Politik Dr Mahathir itu mengakui, beliau bersama beberapa pemimpin lain menggerakkan usaha politik bagi menyekat Anwar serta DAP dan semua gerakan sulit berkenaan jelasnya mendapat restu daripada Dr Mahathir sendiri.

MUHAMMAD ZAHID MD ARIP

Ia sekali gus menafikan cubaan Dr. Mahathir yang hendak cuci tangan agar dilihat ‘tidak kotor’ apabila bekas Perdana Menteri tersebut secara terus-menerus menyalahkan pihak lain, termasuk menyerang penggantinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dengan menganggap Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu sebagai pengkhianat.

“Saya mengakui bersama beberapa teman lain terbabit menggerakkan langkah politik menyekat Datuk Seri Anwar Ibrahim dan DAP dengan restu YAB Perdana Menteri Malaysia Ketujuh. Selebihnya, ia sudah menjadi sejarah dan biarlah saya simpan demi hormat saya kepada Tun Dr Mahathir, seorang negarawan terbilang dan ulung, yang jasanya kepada bangsa dan negara cukup besar.

“Apa pun saya pasti, secara peribadi Tun Dr Mahathir pastinya menjadi orang yang paling gembira dewasa ini. Cuma kegembiraan beliau itu tidak terzahir serta tidak terucap. Matlamat
beliau yang tidak mahu Datuk Seri Anwar Ibrahim menggantikannya serta matlamat untuk mengekang kemaraan DAP sudahpun tercapai dengan jayanya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong dalam sidang Dewan Negara, hari ini.

Dalam perkembangan yang sama, Muhammad Zahid bagaimanapun menafikan peranannya dalam Langkah Sheraton dengan menganggap gerakan menyekat Anwar serta DAP dan Langkah Sheraton adalah entiti berlainan yang ditunjangi individu berbeza.

Beliau yang masih menyatakan rasa hormatnya kepada Dr Mahathir seterusnya merumuskan, apa yang berlaku adalah qadak dan qadar, iaitu Allah SWT sudah menetapkan bahawa Muhyiddin yang memimpin Malaysia selepas Dr Mahathir dan bukannya Anwar, walaupun nama Muhyiddin tiada dalam perancangan asal gerakan terbabit.

“Ramai yang bertanya kepada saya kenapa Tun Dr Mahathir meletakkan jawatan. Jawapan saya, selain qadak dan qadar, Allah SWT juga sudah menetapkan bahawa sudah tertulis sejak azali lagi, peletakan jawatan Tun Dr Mahathir adalah kerana rezeki YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia Ke-8,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.