MB pula mohon maaf gambar lori air ke rumah

162

7 SEPT: Menyedari gambar lori tangki Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) ‘menghantar’ air terus ke rumahnya menjadi buah mulut di media sosial, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari memohon maaf atas tindakan isterinya memuat naik gambar berkenaan.

Menurut Amirudin, gambar lori tangki Air Selangor itu dimuat naik oleh isterinya, Datin Seri Masdiana Muhammad bagi melahirkan rasa terima kasih kepada agensi itu yang yang membantu menghantar air ke kediaman rasminya.

Beliau juga berharap isu gambar kolam renang yang dimuat naik isterinya ketika Selangor dilanda gangguan bekalan air tidak dipanjangkan selepas isterinya sudah membuat permohonan maaf semalam.

“Gambar ini telah digunakan oleh sesetengah pihak untuk menyerang saya, bagaimanapun saya dan isteri memohon maaf,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan sesi Dialog Belanjawan Negeri Selangor 2021 di Shah Alam, hari ini.

Sabtu lepas, gambar lori tangki menghantar bekalan air ke rumah menteri besar yang dimuat naik Masdiana menerima kritikan masyarakat kerana tidak berpuas hati atas layanan istimewa diterima oleh golongan kenamaan.

Sedangkan rakyat biasa tanpa mengira lapisan umur terpaksa beratur panjang dan mengerah kudrat untuk mengangkut air bagi kegunaan rumah masing-masing.

Sementara itu, Amirudin berkata, Enakmen Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) 1999 akan dipinda pada persidangan Dewan Undangan Negeri akan datang dengan meningkatkan nilai denda kepada RM1 juta untuk dikenakan terhadap pencemar sumber air.

Bagi kerajaan negeri Selangor, katanya, kuasa untuk menghukum individu yang melakukan kesalahan mencemar sumber air amat terhad dan hanya tertakluk pada Enakmen LUAS 1999.

“Akta Kualiti Alam Sekeliling sebenarnya mempunyai kuasa yang lebih luas untuk tambah hukuman (terhadap pencemar alam sekitar) seperti sebat, penjara dan melucutkan hak,” ujarnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.