[email protected] catat jualan RM1.45 juta

148

6 SEPT: Sejak dilancarkan lebih dua tahun lalu, [email protected], iaitu inisiatif Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) bagi usahawan luar bandar memasarkan produk secara dalam talian, mencatatkan nilai jualan sebanyak RM1.45 juta setakat akhir bulan lepas.

Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad berkata kesemua nilai jualan itu adalah menerusi 1,572 produk dipasarkan melibatkan 21,498 stock keeping units (SKU).

Beliau berkata kementerian itu turut berhasrat untuk melahirkan kira-kira 80,000 usahawan dalam tempoh dua tahun akan datang bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat, terutama dalam pembudayaan norma baharu.

“Setakat ini, hanya 1,660 usahawan luar bandar yang telah memanfaatkan inisiatif ini ([email protected]). Oleh itu, kita menyeru agar lebih ramai usahawan merebut peluang keemasan ini.

“Kita memasarkan produk [email protected] ini dalam beberapa platform e-Dagang terkemuka seperti Lazada, Shopee dan eBay, sejak Jun 2018 lagi,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan galeri [email protected] di Pusat Komuniti Desa (PKD) Air Merah hari ini.

Turut hadir Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Dr Ahmad Jailani Muhamed Yunus dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Endau, Alwiyah Talib.

Abdul Latiff berkata seiring dengan pembudayaan norma baharu, KPLB turut bertindak pantas dengan memulakan perluasan program [email protected] yang menyaksikan jalinan kerjasama strategik bersama eLokal Sdn Bhd dan Grab Malaysia bagi mempromosi dan memacu penggunaan platform e-Dagang bagi membantu usahawan luar bandar memasarkan produk mereka dalam talian.

Pada peringkat permulaan, tiga lokasi ‘pick up points’ bagi GrabMart disediakan di Putrajaya, Kelana Jaya dan Batu Caves di Selangor, sebelum kemudiannya diperluas kepada lima lagi lokasi sekitar dengan kerjasama Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) menerusi RisSMart serta Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (FELCRA) menerusi HeMAT serta Celcom Axiata Bhd, katanya.

“Kesemua lokasi berkenaan menawarkan 150 produk pilihan (ia akan bertambah dari semasa ke semasa) meliputi kategori barangan runcit, kecantikan, kesihatan, barangan bayi serta kanak-kanak.

“Keutamaan kerajaan pada masa kini adalah membuka lebih banyak peluang dalam bidang keusahawanan secara atas talian dan menambah peluang meningkatkan hasil jualan bagi membantu rakyat,” katanya.

Sementara itu, mengenai galeri [email protected], PKD Air Merah menerusi syarikat pentadbir dan Storehub akan memperkenalkan pembelian tanpa kontak di [email protected] dengan menggunakan kod QR yang mana pembeli boleh mengimbas kod QR, membuat pesanan dan membuat bayaran melalui telefon pintar untuk pembelian atau pun pengambilan sendiri (self pick-up) produk-produk ditawarkan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.