Bekalan pulih hampir 50 peratus – Air Selangor

68

6 SEPT: Sebanyak 618 kawasan sudah menerima bekalan air dan pulih sepenuhnya sehingga 12.30 tengah hari tadi manakala 674 kawasan masih dalam proses pemulihan.

Ketua Komunikasi Korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor), Elina Baseri, berkata secara keseluruhan, 47.83 peratus daripada 1,292 kawasan yang terbabit dengan gangguan bekalan air yang berjadual itu sudah pulih sepenuhnya.

“Peratusan pemulihan mengikut wilayah adalah Hulu Selangor (94.1 peratus), Kuala Selangor (93. 5 peratus), Petaling (57.2 peratus), Kuala Langat (50 peratus), Kuala Lumpur (41. 3 peratus) Gombak (11.3 peratus) dan Klang/Shah Alam (24.2 peratus). 

“Usaha menstabilkan sistem agihan bekalan air sedang giat dilaksanakan untuk mempercepatkan proses pemulihan bekalan air ke kawasan yang masih terjejas,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, Elina memberitahu pihaknya memohon kerjasama pelanggan yang sudah menerima bekalan agar menggunakan air secara berhemat bagi memastikan proses pemulihan bagi kawasan masih terjejas berjalan lancar dan mengikut jadual pelan pemulihan Air Selangor.

“Para pengguna diminta untuk memberikan kerjasama kepada yang baik kepada warga kerja Air Selangor yang bertugas dalam memberikan bantuan bekalan air alternatif di kawasan-kawasan yang masih lagi mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual ini. 

“Air Selangor akan terus memaklumkan status terkini kepada pengguna dari semasa ke semasa menerusi media massa dan semua medium komunikasi Air Selangor termasuk Twitter, Facebook, Instagram dan laman sesawang kami di www.airselangor.com,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.