Gangguan air berlarutan empat hari lagi

187

4 SEPT: Gangguan bekalan air akibat buangan sisa kilang ke sumber air mentah yang menjejaskan hampir 1.2 juta akaun di tujuh wilayah sekitar Lembah Klang ketika ini dijangka berterusan sekurang-kurangnya empat hari lagi.

Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor), Suhaimi Kamaralzaman, berkata ia berikutan Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa 1, 2, 3 dan Rantau Panjang hanya boleh kembali beroperasi jika tahap pencemaran berada pada tahap 0 TON.

Setakat jam 2.30 petang hari ini, katanya, pencemaran masih dikesan di muka sauk loji berkenaan dan berada pada tahap 1 TON.

“LRA Rantau Panjang dan Sungai Selangor Fasa 1, 2 dan 3 hanya akan mula beroperasi jika bacaan 0 TON diperoleh tiga kali berturut-turut. Ujian bacaan tiga kali ini dibuat setiap 30 minit antara satu bacaan.

“Apabila LRA ini mula beroperasi, pengguna akan mula menerima bekalan air paling kurang dalam tempoh empat hari,” katanya pada sidang media di ibu pejabat Air Selangor di sini, hari ini.

Pada jam 9 pagi semalam, Air Selangor melaporkan gangguan bekalan air tidak berjadual susulan penutupan Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa 1, 2, 3 dan Rantau Panjang.

Penutupan LRA terbabit disebabkan berlaku pencemaran air mentah disyaki berpunca daripada tindakan premis perindustrian di kawasan Sungai Gong yang melepaskan sisa seakan pelarut ke sungai.

Premis kilang itu kini disita untuk tempoh dua minggu bagi membolehkan siasatan lanjut dilakukan pihak berkuasa.

Pihak berkuasa pelbagai agensi diketuai Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), Jabatan Alam Sekitar (JAS), Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dan pihak berkuasa tempatan telah menjalankan siasatan bagi mengenal pasti punca pencemaran sumber air mentah di Sungai Selangor.

“Satu premis telah disyaki sebagai punca pencemaran dan sampel bahan bukti telah diperolehi untuk dianalisis dan pihak berkuasa sedang menungggu hasil analisis sampel bahan bukti untuk tindakan selanjutnya.

Hujung tahun lalu, pengguna di Hulu Langat dan beberapa daerah juga terjejas untuk beberapa hari akibat dari bahan buangan sisa industri ke sungai.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.