Duch ketua penyembelih Khmer Rouge mati

106

3 SEPT: Kaing Guek Eav atau lebih dikenali sebagai Duch, yang pernah memainkan peranan sebagai ketua penyeksa dalam pembunuhan beramai-ramai di bawah rejim Khmer Rouge di Kemboja, mati semalam.

Bekas guru yang dikatakan antara watak yang bertanggungjawab dalam tragedi kemanusiaan yang menyebabkan kematian kira-kira 15,000 orang.

Memetik laporan AFP, Duch pernah menjadi ketua penjara Tuol Sleng dan kemudiannya didakwa atas kesalahan jenayah kemanusiaan.

Dilahirkan pada 1942, bekas guru Matematik itu menjadi penyiasat tertinggi Khmer Rouge ketika rejim ultra-Maois berkuasa dari 1975 hingga 1979.

Duch menyaksikan penyeksaan terhadap ribuan lelaki, wanita dan kanak-kanak di sekolah yang diubah menjadi pusat tahanan, mendapatkan pengakuan palsu daripada mangsanya dan menghantar mereka untuk dibunuh di pinggir ibu kota Phnom Penh.

Selepas rejim Khmer Rouge tumbang, dia masih bergiat dalam gerakan komunis ketika melawan pasukan yang dibantu Vietnam.

Dia memeluk agama Kristian pada tahun terakhirnya dan bekerja untuk agensi bantuan di barat Kemboja menggunakan nama palsu ketika ditangkap pada 1999, di saat ramai menganggap dia sudah mati.

Duch merupakan anggota pertama Khmer Rouge yang dihadapkan ke muka pengadilan bagi jenayah perang di Kemboja, dan dijatuhi hukuman penjara seumur hidup pada tahun 2012.

Kematiannya, ‘peringatan keadilan melalui proses yang panjang dan sukar’, kata Youk Chhang, Pengarah Pusat Dokumentasi Kemboja, yang melakukan penyelidikan mengenai rejim Khmer Rouge.

“Mungkin itu dapat memberi kepuasan kepada orang yang masih hidup, dan mangsanya dapat bersemadi dengan tenang,” kata Youk.

Duch dilaporkan sering masuk dan keluar dari hospital selama bertahun-tahun dan mengalami masalah pernafasan serius sebelum akhir hayatnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.