Anggota polis, tentera tolak cubaan rasuah warga asing

166

3 SEPT: Tiga anggota polis dan seorang anggota tentera menolak cubaan rasuah daripada dua lelaki warga asing yang ingin melepaskan diri dalam satu pemeriksaan di Kota Damansara, Selangor pada Ahad lalu.

Tindakan berintegriti oleh Koperal Mohamad Gaddafi Abd Manaf, Koperal Khairul Izham Harun, Konstabel Wan Mohd Hanif Wan Abd Aziz dan Prebet Muhammad Najmi Amat Samsudin itu mendapat pujian daripada Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal.

Nik Ezanee berkata, kejadian itu berlaku ketika para petugas sedang melakukan rondaan cegah jenayah ‘Aberdeen’ di sepanjang Jalan Teknologi 3/1.

“Semasa rondaan tersebut, mereka telah ternampak sebuah kereta dinaiki dua lelaki warga asing dalam keadaan mencurigakan.

“Apabila hendak menahan kereta berkenaan, ia terus memecut laju sebelum berjaya dipintas di hujung lorong Teknologi C,” katanya dalam kenyataan media, semalam.

Menurut beliau, hasil pemeriksaan ke atas kedua-dua suspek mendapati mereka gagal mengemukakan lesen memandu dan dokumen perjalanan yang sah.

Pada masa yang sama, salah seorang suspek cuba menawarkan wang tunai sebanyak RM500 kepada anggota bertugas sebagai tindakan untuk melepaskan diri.

“Saya sangat bangga dengan keempat-empatnya mereka kerana tegas dalam menegakkan undang-undang dan berpegang kepada prinsip pasukan,” jelasnya.

Kedua-dua suspek kini ditahan reman selama tujuh hari dan kes disiasat mengikut Seksyen 17(b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.