Kuarantin wajib 14 hari jika masuk Sarawak

108

2 SEPT: Semua ketibaan dari luar negara ke pintu masuk Sarawak diwajibkan melalui tempoh kuarantin wajib selama 14 hari di pusat-pusat kuarantin yang ditetapkan oleh kerajaan negeri mulai semalam.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pengunjung ke Sarawak juga perlu menjalani ujian saringan swab pada hari kedua dan hari ke-10.

Menurut beliau, kos kuarantin bagi rakyat Sarawak akan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan negeri manakala bukan rakyat Sarawak, kos kuarantin adalah atas tanggungan sendiri.

“Bagi ketibaan dalam negeri ke pintu masuk negeri Sarawak, rakyat Malaysia dibenarkan masuk tanpa perlu menjalani kuarantin wajib.

“Walau bagaimanapun, mereka perlu mengisi borang deklarasi kesihatan secara atas talian (e-HDF) terlebih dahulu. Borang tersebut boleh dilayari di laman sesawang https://sarawakdisastermc.com/,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Dalam perkembangan lain, Ismail Sabri memberitahu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menahan seramai 39 individu atas kesalahan ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).
Beliau menjelaskan, daripada jumlah itu, seramai 27 individu telah dikompaun manakala tujuh individu pula direman dan lima orang dijamin.

“Antara kesalahan ingkar arahan PKP termasuk gagal menyediakan peralatan/catitan keluar masuk (6), tidak memakai pelitup muka (13), premis beroperasi lebih masa (5), menggaji pekerja asing tanpa permit yang sah (5), serta aktiviti dengan melibatkan kehadiran orang ramai yang menyukarkan penjarakan sosial (10),” katanya.

Berhubung Operasi Benteng, Ismail Sabri berkata, PDRM telah memeriksa sebanyak 27,379 kenderaan dalam 62 sekatan jalan raya semalam dan tiada tangkapan dilakukan. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.