Jumlah tertinggi ingkar PKP dicatat semalam

72

1 SEPT: Seramai 673 individu dikompaun kerana mengingkari Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) semalam, jumlah yang tertinggi sejak peraturan tersebut dikuatkuasakan oleh kerajaan mulai 18 Mac lalu.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, sebahagian besar daripada jumlah tersebut iaitu 600 individu dikompaun kerana terlibat dengan aktiviti kelab malam.

Menurut beliau, kesalahan-kesalahan lain termasuk aktiviti melibatkan kehadiran orang ramai dan menyukarkan penjarakan fizikan (127), tidak memakai pelitup muka (16), gagal merekod butiran pelanggan (14), premis beroperasi lebih masa (12), beroperasi tanpa lesen perniagaan (7) dan gagal mematuhi arahan kuarantin (2).

““Ini menunjukkan bahawa keingkaran bertambah, mungkin rakyat telah merasakan bahawa PKPP sudah tidak ada prosedur operasi standard yang perlu dipatuhi sebab itu ramai yang dikenakan kompaun,” katanya dalam sidang media, hari ini.

Ismail Sabri memberitahu, secara keseluruhan, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan seramai 778 individu atas kesalahan ingkar PKP dan daripada jumlah itu, sebanyak 98 individu direman dan tujuh orang dijamin.

Beliau menegaskan, PDRM akan memohon bantuan pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk mengenakan tindakan tegas terhadap premis pusat hiburan yang beroperasi lebih masa termasuk menarik balik permit operasi.

Berhubung Operasi Benteng, Ismail Sabri berkata, PDRM telah melakukan 63 sekatan jalan raya semalam dan memeriksa sebanyak 29,870 kenderaan serta menahan seorang warga asing atas kesalahan imigresen. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.