Terap teknologi digital, budaya inovatif lonjak produktiviti

82

31 OGOS: Penerapan teknologi digital dan budaya inovatif berupaya melonjakkan produktiviti usahawan dan syarikat tempatan dalam situasi COVID-19.

Ketua Pengarah Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC), Datuk Abdul Latif Abu Seman berkata, langkah itu dapat meningkatkan produktiviti mereka sekali gus membantu memulihkan ekonomi negara ke landasan pertumbuhan.

Menurut beliau, keputusan kerajaan untuk melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) sehingga 31 Disember 2020 pasti akan memberi impak kepada produktiviti, namun ekonomi negara mampu meningkat sekiranya semua pihak memainkan peranan masing-masing.

“Saya yakin keluaran dalam negara kasar (KDNK) akan pulih menjelang suku pertama tahun hadapan sekiranya para peniaga patuh kepada segala perintah yang ditetapkan oleh kerajaan.

“Penggunaan teknologi digital boleh membantu. Komuniti perniagaan juga perlu mengikut peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan termasuk peraturan baharu yang perlu disesuaikan mengikut norma baharu,” katanya.

Abdul Latif menambah, kajian yang dijalankan oleh MPC mendapati banyak lagi inisiatif yang perlu di lakukan bagi meningkatkan penerapan teknologi digital dalam kalangan peniaga dan syarikat.

Beliau menambah, masih banyak peniaga dan syarikat kurang mendapat pendedahan tentang bagaimana cara untuk menambah baik perniagaan mereka dan ada juga yang kurang kesedaran mengenai bantuan kewangan dan perkhidmatan yang disediakan oleh kerajaan.

Jelasnya, antara kekangan lain mengapa peniaga kurang mengadaptasi teknologi adalah kerana kekurangan modal yang mencukupi.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.