Bantuan JKM RM1,000 berita gembira untuk rakyat

203

31 OGOS: Cadangan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dinaikkan kepada RM1,000 merupakan berita gembira untuk rakyat yang layak dan memerlukan.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat, Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, beliau dan kementerian amat berterima kasih kepada kepemimpinan kerajaan yang prihatin dengan kesusahan hidup rakyat terutamanya golongan B40.

“Kita doakan agar ia menjadi kenyataan. Sudah tentu ia menjadi berita gembira kepada individu dan keluarga yang memerlukan,” katanya, hari ini.

Semalam, Muhyiddin ketika berucap pada Majlis Perjumpaan Pimpinan Masyarakat bersama Perdana Menteri di Sandakan berkata, beliau akan mengusulkan supaya bantuan bulanan JKM yang berjumlah antara RM200 dan RM300 bagi golongan sasar ketika ini dinaikkan kepada RM1,000.

Perdana Menteri berkata, cadangan itu akan dikemukakan beliau sendiri pada mesyuarat Kabinet minggu depan.

Sehubungan itu, Siti Zailah memberitahu, pihaknya akan melakukan perbincangan di peringkat kementerian bagi menentukan penerima bantuan bulanan JKM yang akan diutamakan untuk menikmati kenaikan kadar bantuan itu terlebih dahulu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.