Jangan campur urusan dalaman parti lain – Annuar

81

30 OGOS: Setiausaha Bersama Sekretariat Muafakat Nasional (MN), Tan Sri Annuar Musa menasihatkan semua pemimpin parti politik yang membentuk gabungan kerajaan Perikatan Nasional (PN) agar tidak mencampuri urusan dalaman parti lain.

Justeru, Menteri Wilayah Persekutuan itu menegaskan cadangan disuarakan pemimpin veteran UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah supaya pemimpin-pemimpin parti itu berundur dari jawatan Kabinet sebagai memprotes tindakan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) menerima bukan Melayu adalah pandangan peribadi semata-mata.

Ahli Parlimen Ketereh itu berkata, beliau tidak bersetuju dengan pandangan Tengku Razaleigh atau lebih dikenali sebagai Ku Li yang tidak menggambarkan pendirian sebenar UMNO.

“Saya anggap pandangan Ku Li sebagai pandangan peribadi dan menggambarkan pendirian parti. Urusan dalaman parti bersahabat dalam PN adalah urusan dalaman parti antara satu sama lain.

“PAS, UMNO, BERSATU, MCA dan MIC ada dasar parti masing-masing dan kita harus hormati dan tidak harus mencampuri urusan dasar parti berkenaan,” katanya dalam sidang media di Putrajaya, hari ini.

Mengulas lanjut, Annuar menegaskan, mungkin ada pemimpin termasuk Tengku Razaleigh sudah terlupa bahawa UMNO sendiri mempunyai beratus ribu ahli bukan dalam kalangan kaum bukan Melayu dan bukan Islam di seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.

Beliau menambah, apa yang dilakukan BERSATU sekarang tidak sepatutnya menjadi isu yang dipolemikkan oleh sesetengah pihak.

Jelas Annuar, kenyataan Tengku Razaleigh yang menyentuh sentimen perkauman juga disifatkan tidak lagi sesuai diamalkan dalam suasana politik hari ini.

“Malah dasar dan piagam MN juga menjelaskan gagasan ini menjunjung kepelbagaian kaum dan masyarakat majmuk di Malaysia.

“Politik dan sentimen perkauman yang tebal sudah tidak sesuai lagi dalam politik Malaysia. Mungkin Ku Li terlupa UMNO dan PAS mempunyai ahli bukan Melayu dan bukan Islam,” katanya.

Sebelum ini, Tengku Razaleigh meminta pemimpin UMNO dalam Kabinet berundur daripada jawatan masing-masing susulan keputusan BERSATU untuk menerima bukan Melayu sebagai ahli parti.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.