Sebelas kes baru, hanya satu kes tempatan

72

29 OGOS: Sebanyak 11 kes baharu COVID-19 dilaporkan dalam tempoh 24 jam lepas dengan 10 kes import dan satu kes penularan tempatan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, satu kes tempatan itu melibatkan saringan pra pembedahan di Hospital Umum Sarawak.

Katanya, perkembangan terbaharu itu menjadikan jumlah terkumpul kes positif di Malaysia setakat ini sebanyak 9,317 kes sementara jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 pada masa ini sebanyak 154 kes.

“Daripada 10 kes import itu, enam merupakan rakyat Malaysia dan empat lagi adalah warga asing,” katanya dalam kenyataan mengenai perkembangan harian COVID-19 hari ini.

Katanya, lapan kes import tersebut dilaporkan melibatkan jangkitan dari India serta masing-masing satu dari Indonesia dan Qatar.

Dr Noor Hisham berkata, bagi tempoh sama hingga 12 tengah hari tadi, terdapat lapan kes pulih menjadikan jumlah kumulatif pesakit yang pulih sepenuhnya daripada jangkitan COVID-19 seramai 9,038 kes atau 97 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

“Hingga kini terdapat lapan kes positif COVID-19 yang sedang dirawat di unit rawatan rapi (ICU) dengan enam memerlukan bantuan pernafasan.

“Tiada pertambahan kes kematian berkaitan COVID-19 dilaporkan hari ini dan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia kekal sebanyak 125 kes,” katanya.

Sementara itu, Dr Noor Hisham berkata Kementerian Kesihatan (KKM) telah menjalankan siasatan mengenai kes positif COVID-19 di Hospital Angkatan Tentera Kem Terendak, Melaka selepas tiga kes dikesan di hospital berkenaan.

“Berdasarkan maklumat yang diperoleh, pihak Angkatan Tentera Kem Terendak bersama pihak Jabatan Kesihatan Negeri Melaka telah membuat penilaian risiko ke atas anggota,” katanya.

Beliau berkata setakat hari ini, seramai 109 orang telah dikenal pasti sebagai kontak rapat kepada kes positif tersebut dan mereka telah disaring dan kini menunggu keputusan ujian COVID-19.

“Surat Perintah Pengawasan dan Pemerhatian Di Rumah diberikan kepada kontak rapat. Bagi individu yang mempunyai gejala jangkitan saluran pernafasan teruk, mereka akan dirujuk ke hospital untuk isolasi dan rawatan lanjut,” katanya.

Beliau berkata saringan kontak rapat dan aktiviti di lapangan masih diteruskan serta situasi semasa akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.