Empat projek rundingan terus di KKR ketika era PH

131

28 OGOS: Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof mengesahkan terdapat empat projek rundingan terus di bawah kementerian itu yang diluluskan sewaktu 22 bulan pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Bagaimanapun, katanya status projek yang telah diberikan kelulusan untuk rundingan terus itu ada yang belum dikeluarkan surat tawaran dan masih dalam perundingan.

“Antara projek yang terlibat dalam rundingan terus ialah Sarawak-Sabah Link Road (SSLR) Fasa 1 bernilai RM1.2 bilion, dua Pakej Central Spine Road (CSR) Pakej 4A dan 4B bernilai RM808.8 juta, dua projek sekolah daif di Sarawak bernilai RM27.1 juta; dan dua jambatan (Baram dan Lubok Antu) di Sarawak bernilai RM9 juta,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Kata beliau, terdapat dua projek (melibatkan dua jambatan di Baram dan Lubok Antu) telah dikeluarkan Surat Niat (LOI) dan telah dirujuk semula kepada Kementerian Kewangan untuk pembatalan dan penilaian semula supaya tender terbuka ditawarkan.

“Untuk makluman juga, Kementerian Kerja Raya (KKR) di bawah kerajaan hari ini konsisten dalam menghormati keputusan yang telah dibuat oleh Kerajaan PH seperti penamatan perjanjian Rakan Pelaksana Projek (PDP) Pan Borneo,” katanya.

Pada masa sama, menurut kenyataan itu, ada juga keputusan untuk rundingan terus yang telah diputuskan oleh pentadbiran kerajaan terdahulu telah dirujuk kembali kepada Kementerian Kewangan untuk pertimbangan agensi pusat berkenaan.

Pada 26 Ogos lalu, Fadillah mengesahkan wujud sebahagian daripada 101 projek bernilai RM6.61 bilion membabitkan KKR yang dikatakan diperoleh secara rundingan terus sewaktu pentadbiran lepas.

Fadillah turut menjelaskan senarai 101 projek yang dikeluarkan Menteri Kewangan Tengku Datuk Sri Zafrul Aziz pada 26 Ogos adalah merujuk kepada projek yang telah dikeluarkan tawaran dan dimuktamadkan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.