Perbicaraan Zahid dijangka selesai hujung September

92

26 OGOS: Perbicaraan kes Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, dijangka selesai sama ada penghujung September atau awal Oktober ini.

Perbicaraan setakat ini telah berlangsung selama 37 hari dan ia boleh dianggap antara kes yang paling laju berlangsung tanpa banyak penangguhan.

Ahmad Zahid menghadapi pertuduhan rasuah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram melibatkan jutaan ringgit daripada dana Yayasan Akalbudi.

Salah seorang peguam bela Ahmad Zahid, Hamidi Mohd Noh, berkata, selama tempoh itu 90 saksi telah dipanggil dan 700 dokumen dikemukakan oleh pihak pendakwaan.

“Insya-Allah akhir September perbicaraan akan selesai dan mahkamah akan dapat tentukan sama ada wujud prima facie atau tidak dalam kes ini.

“Bagaimanapun mahkamah sudah tentunya akan ambil masa untuk mengkaji keterangan 90 orang saksi berkenaan. Saya rasa sudah sampai 700 dokumen dikemukakan setakat ini, ” katanya ketika ditemui di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini.

“Saya berpendapat yang penting bukan masa, tetapi keadilan. Kita tidak boleh beli keadilan dengan wang atau masa. Keadilan mungkin memakan masa, sama ada pendek atau panjang.

“Keadilan ini sensitif dan tak boleh bergantung kepada benda lain. Kalau keadilan itu datang segera, baguslah, kalau lambat, maka lambatlah.

“Tetapi setakat ini alhamdulillah. Kita yakin dan kita akan terus berdoa supaya Datuk Seri Ahmad Zahid dilepaskan dari tuduhan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.