MAHA 2020 tarik lebih 700 pempamer

30

26 OGOS: Lebih 700 pempamer akan mengambil bahagian dalam Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2020 yang bakal berlangsung secara hibrid dari 26 hingga 29 November ini.

Bertemakan ‘Pertanian Penjana Ekonomi Negara’, pameran pertanian terbesar negara itu akan bertempat di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS).

Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata, penganjuran secara hibrid melibatkan gabungan pameran fizikal dan maya berikutan mengambil kira situasi pandemik COVID-19.

Beliau berkata, pameran maya MAHA 2020 adalah platform yang direka khusus bagi memenuhi keperluan perniagaan dalam industri pertanian dan makanan secara dalam talian.

“Sama seperti apa yang ditawarkan oleh pameran fizikal, platform MAHA 2020 versi maya ini juga mampu untuk mengendalikan transaksi perniagaan sama ada bagi pasaran domestik mahupun luar negara,” katanya dalam sidang media selepas majlis prapelancaran MAHA 2020 hari ini.

Yang turut hadir, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II, Datuk Che Abdullah Mat Nawi.

Beliau berkata, pelbagai aktiviti dalam talian akan diadakan seperti sesi perbincangan, padanan perniagaan, webinar, sidang video serta promosi produk pameran yang boleh dipaparkan secara langsung.

Berikutan wabak COVID-19 dan setiap aktiviti terhad kepada prosedur operasi standard (SOP) yang digariskan Majlis Keselamatan Negara, Ronald berkata bilangan pengunjung fizikal akan dihadkan kepada 10,000 orang sehari dan hanya mereka yang berusia 18 tahun ke atas dibenarkan masuk.

“Bagi mereka yang ingin hadir pameran fizikal, dinasihatkan agar mendaftar terlebih dahulu di laman web yang akan dilancarkan hujung bulan hadapan namun sekiranya ingin walk-in, ia bergantung kepada kapasiti pada hari tersebut,” katanya.

Bagi penyertaan secara maya pula, beliau berkata dianggarkan seramai 100,000 pengunjung akan menyertai pameran maya MAHA 2020 dalam tempoh empat hari tersebut.

“Walaupun kita menjangkakan keterlibatan pengunjung akan berkurang disebabkan SOP ini tetapi dari segi kualiti dan produk-produk pameran akan terus diangkat kepada produk terkini dalam industri pertanian dan agromakanan.

“Kita jangkakan daripada jualan-jualan reruai, tapak-tapak pameran dan akses kepada internet, MAHA kali ni akan menyasarkan pulangan nilai jualan RM300 juta termasuk padanan perniagaan,” katanya.

Ronald berkata, MAHA 2020 menyasarkan penyertaan kumpulan peserta seperti syarikat swasta, badan korporat tempatan, kementerian, jabatan, agensi kerajaan, perusahaan kecil dan sederhana, institusi penyelidikan dan pembangunan antarabangsa dan tempatan serta institusi kewangan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.