Lima kes tempatan, semuanya di Kedah

76

26 OGOS: Satu kes import dan lima kes tempatan baru COVID-19 dilaporkan hari ini dengan kesemuanya dikesan di Kedah dengan tiga daripadanya dari kluster Tawar.

Kes import berkenaan melibatkan jangkitan dari Singapura manakala dua lagi kes tempatan adalah saringan bergejala dan saringan jangkitan pernafasan akut teruk (SARI) di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kluster Tawar kini mencatatkan 73 kes positif melibatkan 62 kes dilaporkan di Kedah dan 11 lagi di Pulau Pinang.

Katanya, setakat ini seramai 4,051 orang telah disaring termasuk di Perak dengan 570 masih menunggu ujian keputusan COVID-19.

“KKM telah menjalankan pelbagai intervensi kesihatan awam termasuk aktiviti-aktiviti pencegahan penularan jangkitan COVID-19. Ia telah dijalankan dengan kerjasama pelbagai agensi lain.

“Langkah ini diambil bagi mengekang penularan jangkitan COVID-19 di dalam kluster ini terutamanya di negeri Kedah yang telah melaporkan 85 peratus daripada kes positif kluster ini,” katanya dalam kenyataan akhbar hari ini.

Menurut Dr Noor Hisham, KKM setakat ini telah mempertingkatkan aktiviti pengesanan kes secara aktif di kluster berkenaan.

Katanya, selain itu KKM turut mempertingkatkan penguatkuasaan pematuhan prosedur operasi standard (SOP), menutup sekolah dan premis yang terlibat untuk menjalankan aktiviti nyah kuman dan nyah cemar.

“Yang keempat kita mempertingkatkan komunikasi risiko, termasuk memaklumkan situasi terkini COVID-19 kawasan-kawasan yang terjejas melalui media massa,” jelasnya.

Sementara itu, kata Dr. Noor Hisham, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 188 kes dan kes sembuh yang dilaporkan hari pula sebanyak tujuh.

“Sehingga kini, terdapat sembilan kes positif COVID-19 yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), di mana enam kes memerlukan bantuan pernafasan.

“Adalah dimaklumkan bahawa tiada pertambahan kes kematian berkaitan COVID-19 dilaporkan pada hari ini. Justeru, jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia adalah kekal sebanyak 125 kes,” ujarnya.

Dalam pada itu, Noor Hisham berharap orang ramai agar kekal waspada dan terus patuhi saranan serta nasihat-nasihat kesihatan yang sering ditekankan. -Oleh M. HERMAN HAMID

Get real time updates directly on you device, subscribe now.