Tingkat kerjasama Pusat, Sarawak tangani isu agrokomoditi

53

25 OGOS: Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi dan kerajaan negeri Sarawak akan meningkatkan lagi kerjasama untuk menyelesaikan isu-isu berbangkit bagi memastikan kelangsungan sektor agrikomoditi di negeri tersebut.

Kementerian berkenaan dalam satu kenyataan berkata, antara isu-isu berkenaan merangkumi pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO), pelaksanaan program Biodiesel B20: Sektor Pengangkutan, Insentif Pengeluaran Getah (IPG) dan potensi penanaman lada.

“Sehingga 31 Julai lepas, seramai 17,785 pekebun kecil persendirian (PKP) dengan keluasan tanah 99,354.46 hektar dalam 34 Kelompok Minyak Sawit Lestari (SPOC) telah memperoleh pensijilan MSPO.

“Pencapaian mandatori MSPO di Sarawak masih rendah apabila hanya 21,606 PKP dengan tanah seluas 129,783.34 hektar masih belum mendapat pensijilan ini,” katanya.

Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) akan mula mengedarkan surat amaran kepada pemegang lesen pekebun kecil yang masih belum mendaftar kerana pensijilan MSPO itu diwajibkan mulai 1 Jan tahun depan.

Kementerian tersebut menyatakan, program Biodiesel B20: Sektor Pengangkutan (adunan 20 peratus biodiesel sawit dengan 80 peratus petroleum) akan mula dilaksanakan di Sarawak pada 1 Sept ini.

Pelaksanaan Program Biodiesel B20 di sektor pengangkutan berupaya mewujudkan penggunaan minyak sawit mentah sebanyak 1.06 juta tan setahun berbanding penggunaan sebanyak 534,000 tan di bawah Program Biodiesel B10 pada ketika ini.

Berhubung IPG pula, Lembaga Getah Malaysia (LGM) juga akan menambah baik dan memperluaskan kaedah tuntutan insentif berkenaan, khususnya bagi pekebun kecil yang tinggal jauh di pedalaman berikutan kurang prasarana komunikasi di Sarawak.

Dalam menggalakkan lagi perkembangan lada, Lembaga Lada Malaysia mengalu-alukan mana-mana syarikat yang berminat untuk menggerakkan industri lada di negeri ini agar lebih berdaya saing dengan meluaskan lagi kawasan penanaman sekarang yang berada pada keluasan 7,132 hektar.

“Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi berharap dapat meningkatkan kerjasama dengan kerajaan negeri dalam usaha membantu pekebun kecil meningkatkan pendapatan melalui penghasilan sawit yang berkualiti seterusnya melonjakkan lagi penjualan hasil komoditi negara,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.