Rakaman mesyuarat audit 1MDB diperdengar semula

67

25 OGOS: Rakaman audio mesyuarat penyelarasan laporan audit 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 24 Februari 2016 yang dipengerusikan bekas Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa, diperdengarkan semula di Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Rakaman audio berdurasi dua jam 45 minit itu diperdengarkan semula semasa Pengarah Audit Jabatan Audit Negara (JAN) Datuk Nor Salwani Muhammad memberi keterangan.

Saksi kelima pihak pendakwaan itu dipanggil semula untuk memberi keterangan dalam perbicaraan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan bekas Ketua Pegawai Ekskeutif (CEO) 1MDB Arul Kanda Kandasamy yang menghadapi pertuduhan meminda laporan akhir audit 1MDB.

Berdasarkan laporan Bernama, rakaman itu mula diperdengarkan pada 2.50 petang dan berakhir pada 4.56 petang atas permintaan pihak pendakwaan.

Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Akram Gharib memberitahu mahkamah baki rakaman itu kira-kira 30 minit lagi, akan diperdengarkan pada tarikh pendengaran akan datang pada 12 Oktober.

Rakaman audio itu pertama kali diperdengarkan di mahkamah pada 20 November, 2019 semasa Ali memberi keterangan sebagai saksi keempat pihak pendakwaan.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan, para timbalan pendakwa raya, para peguam dan Nor Salwani turut merujuk kepada transkrip rakaman itu sambil mendengar audio berkenaan.

Nor Salwani, 53, dalam kenyataannya sebelum ini mengaku di mahkamah bahawa beliau yang merakamkan mesyuarat itu dengan meletakkan perakam suara di dalam bekas pensel wakil JAN pada mesyuarat itu, bekas Pengarah JAN Saadatul Nafisah Bashir Ahmad, tanpa pengetahuannya (Saadatul Nafisah) sebelum mesyuarat itu bermula.

Saksi itu dalam keterangannya berkata beliau berbuat demikian supaya dapat menyediakan minit mesyuarat penyelarasan laporan audit itu, kerana beliau tidak dibenarkan turut serta dalam mesyuarat itu.

Mereka yang menghadiri mesyuarat pada 24 Feb, 2016 itu ialah Arul Kanda, bekas Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang, Saadatul Nafisah, bekas setiausaha peribadi prinsipal Najib, Tan Sri Shukry Mohd Salleh dan Datuk Seri Mohamad Isa Hussain daripada Perbendaharaan.

Sebelum ini, Ali dalam keterangannya berkata dalam mesyuarat penyelarasan itu yang diadakan atas arahan bekas perdana menteri, terdapat empat isu yang dipersetujui untuk digugurkan daripada laporan audit, termasuk dua versi laporan kewangan 2014 syarikat yang bercanggah.

Najib, 67, didakwa menggunakan kedudukannya untuk mengarahkan agar pindaan dilakukan terhadap laporan akhir audit 1MDB yang telah ‘dimuktamadkan’ oleh Ketua Audit Negara sebelum ia ‘dimuktamadkan sekali lagi’ dan dibentangkan kepada PAC untuk mengelak sebarang tindakan diambil terhadap beliau.

Arul Kanda, 44, pula didakwa bersubahat dengan Najib dalam melakukan pindaan tersebut bagi melindungi Ahli Parlimen Pekan itu daripada dikenakan tindakan tatatertib, sivil atau jenayah berkaitan isu 1MDB.

Mereka didakwa mengikut peruntukan Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.