PEJUANG hanya kekal selagi hayat Mahathir

115

24 OGOS: Parti PEJUANG hanya akan kekal selagi ada hayat Tun Dr Mahathir Mohamad.

Itulah yang ditegaskan Pengerusi BERSATU Negeri Sembilan, Tan Sri Rais Yatim, apabila beliau tidak melihat PEJUANG mampu bertahan lama kerana barisan kepimpinannya terdiri daripada anaknya sendiri iaitu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

“Musim menubuhkan parti baru sudah habis. Yang kedua saya lihat macam mana potensinya parti baru akan muncul lagi sebab rakyat dah penat.

“Parti Tun ni saya tak nampak akan ia berkembang bila Tun sudah tiada. Beliau jadi obornya. Bila sekiranya Tun tak ada, parti itu saya tak nampak potensinya, ia akan lenyap. Satu lagi masalahnya bawahnya adalah anaknya. Bagi saya Mukhriz tak dapat menyambung obor ayahandanya,” katanya kepada PNBBC di Parlimen hari ini.

Tambahnya prestasi Mukhriz sendiri ketika mentadbir Kedah menjadi kayu pengukur betapa teruknya kepimpinannya sehingga dikecam oleh rakyat Kedah sendiri.

Jadi mana mungkin PEJUANG dapat bertahan lebih lama jika asasnya sendiri tidak kukuh.

“Barangkali saya melihat potensinya di Kedah. Kepimpinan beliau di Kedah, banyak dipersoal oleh orang ramai, jadi mungkin dengan cara itu parti beliau ini potensinya sangat terhad,” katanya lagi.

Rais turut menyifatkan pertaruhan PEJUANG di Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim juga akan menjadi penentu sejauh mana penerimaan rakyat terhadap parti itu.

Ia memandangkan sehingga kini hanya sebilangan kecil sahaja bekas ahli BERSATU yang menyertai mereka.

“Dan jika parti ini kurang bernasib baik di Slim, keghairahan itu tidak akan munculkan diri. Oleh kerana parti ini mengharapkan hanya lebihan ahli daripada BERSATU. BERSATU ada 179 bahagian, mereka tak dapat lebih dari 10, hanya dapat enam atau tujuh sahaja dan ahlinya pun tidak ramai,” tambahnya lagi.

Sehubungan itu, Rais menyeru agar semua kembali kepada BERSATU dan sama-sama mengharungi dan menerajui demi kepentingan orang Melayu dan itulah yang terbaik.

Tujuh pengasas PEJUANG adalah Mahathir yang juga Ahli Parlimen Bebas Langkawi; Mukhriz (Jerlun); Dr Maszlee Malik (Simpang Renggam); bekas Setiausaha Agung BERSATU, Datuk Marzuki Yahya; Datuk Dr Shahruddin Md Salleh (Sri Gading); Datuk Amiruddin Hamzah (Kubang Pasu) dan bekas Ketua Bahagian BERSATU Alor Setar, Datuk Mohamad Nuhairi Ahmad.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.