Rundingan diterus kembalikan SESB pada Sabah

215

22 OGOS: Kerajaan Persekutuan akan meneruskan rundingan untuk memulangkan semula hak pemilikan syarikat pembekal elektrik, Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) kepada kerajaan negeri

Menteri Tenaga Dan Sumber Asli, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah, pihaknya komited melakukan perbincangan dengan Kerajaan Negeri Sabah demi merealisasikan hasrat rakyat di negeri itu.

“Dan bagi membolehkan perkara ini dilaksanakan dengan baik, Kementerian Tenaga Dan Sumber Asli telah membentuk Jawatankuasa Khas dan Jawatankuasa Teknikal yang dianggotai oleh pelbagai pihak berkepentingan

“Ini bagi membincangkan, meneliti, serta membuat pelbagai keputusan penting berkaitan perkara ini. Paling utama kepentingan rakyat diutamakan,”katanya menerusi kenyataan di Facebook miliknya, hari ini.

Sementara itu, Shamsul Anuar memberitahu kerajaan persekutuan telah memperuntukan RM26.4 bilion bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan bekalan elektrik di Sabah bagi tempoh tahun 2001 sehingga 2018.

Beliau berkata, peruntukan dalam bentuk geran, pinjaman dan subsidi itu membuktikan kerajaan sentiasa komited bagi menyediakan bekalan elektrik yang berdaya harap kepada pengguna-pengguna di Sabah.

“Pencapaian positif dapat dilaksanakan kerajaan di mana kadar gangguan bekalan elektrik di Sabah yang diukur melalui Indeks Purata Tempoh Gangguan (SAIDI) telah mengalami penurunan yang ketara iaitu daripada 4,109 minit/pengguna/tahun yang direkodkan pada tahun 2005 kepada 205 minit/pengguna/tahun pada tahun 2019.

“Walaupun kadar SAIDI ini telah menunjukkan penurunan yang agak ketara, Kerajaan sedar bahawa ia masih lebih tinggi jika dibandingkan dengan kadar SAIDI di Semenanjung Malaysia namun kerajaan telah melaksanakan pelbagai usaha untuk membantu meningkatkan kualiti bekalan dan perkhidmatan bekalan elektrik di Sabah.

“Antara usaha yang telah diambil termasuklah menyediakan geran berjumlah RM2.3 bilion dan pinjaman berjumlah RM1.14 bilion di bawah Rancangan Malaysia ke-11 (RMK-11) untuk melaksanakan projek-projek penjanaan, penghantaran dan pembahagian elektrik yang dilaksanakan oleh Pasukan Projek Khas Bekalan Elektrik Sabah (PPKBES) dan SESB yang akan diteruskan sebagai projek sambungan di bawah RMK-12, “katanya.

Dalam pada itu, Shamsul Anuar menambah kerajaan juga menyediakan peruntukan subsidi berjumlah RM3.7 bilion bagi tempoh 2012 sehingga 2019, merangkumi subsidi bahan api, subsidi solar dan subsidi sokongan tarif.

“Subsidi ini disediakan oleh Kerajaan Persekutuan bagi menampung kos pembekalan elektrik di Sabah yang jauh lebih tinggi daripada kadar tarif yang dikenakan kepada pengguna,” katanya. -Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.