Permohonan Musa Aman, 32 ADUN lain ditolak mahkamah

206

21 OGOS: Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu menolak permohanan 33 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang mahu mendapatkan semakan kehakiman terhadap keputusan Yang Dipertua Negeri, Tun Juhar Mahiruddin membubarkan DUN Sabah pada 30 Julai lalu.

Perkara itu diputuskan, Pesuruhjaya Kehakiman, Leonard David Shim sebentar tadi.

Bagaimanapun, peguam yang mewakili bekas Ketua Menteri, Tan Sri Musa Aman memaklumkan pihak mereka memfailkan rayuan berhubung keputusan mahkamah hari ini.

Menurut peguam, Tengku Fuad Ahmad, rayuan tersebut difailkan hari ini juga.

“Perjuangan kami belum berakhir. Mahkamah juga bersetuju yang kami ada locus standi dan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sudah hilang majoriti.

“Cuma hakim berbeza dengan kami soal kuasa Tuan Yang Terutama mengenai kuasa pembubaran DUN atas nasihat atau memohon (oleh Ketua Menteri) yang seharusnya berbeza untuk Sabah berbanding negeri beraja.

“Apa pun kami sentiasa bersedia untuk kes ini di bawa ke peringkat rayuan,” katanya kepada pemberita di luar kamar perbicaraan hari ini.

Dalam semakan itu, mereka menamakan Tun Juhar sebagai responden pertama, Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebagai responden kedua, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebagai responden ketiga dan kerajaan Sabah, responden keempat.

Permohonan kebenaran untuk semakan kehakiman itu bagi menentukan sama ada Yang Dipertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin, sebagai responden pertama, telah bertindak mengikut undang-undang semasa membubarkan DUN atas nasihat Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, responden kedua.

Pada Isnin lalu, SPR menetapkan 26 September ini sebagai tarikh PRN Sabah dengan hari penamaan calon ditetapkan pada 12 September manakala hari mengundi awal pada 22 September ini.

Dalam prosiding berkenaan, responden diwakili Peguam Besar Negeri Sabah Brenndon Keith Soh.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.