Kekerapan penerbangan ke Sabah ditambah

57

21 OGOS: Malaysia Airlines akan menambah jumlah penerbangan ke Sabah mulai bulan depan, kata Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group (MAG), Kapten Izham Ismail.

Beliau berkata, jumlah kekerapan penerbangan ditingkatkan kepada lapan kali sehari bagi penerbangan terus ke Kota Kinabalu, Sandakan dan Tawau dari Kuala Lumpur dalam tempoh berkenaan.

Katanya, kekerapan penerbangan ke Kota Kinabalu dari 10 hingga 14 September ini ialah lapan kali sehari, 15 hingga 23 September (tujuh kali) dan 24 hingga 28 September (lapan kali).

Bagi penerbangan ke Sandakan dan Tawau, dari 10 hingga 14 September dan 24 hingga 28 September, kekerapannya adalah tiga kali sehari.

Izham berkata, syarikat akan terus memantau permintaan penumpang bagi penerbangan ke Sabah dan mengubah suai kapasiti rangkaiannya dari semasa ke semasa bagi membolehkan penumpang terbang ke negeri itu.

Berikutan wabak COVID-19, katanya, Malaysia Airlines meningkatkan langkah keselamatan dan kesihatan dengan memperkenalkan inisiatif selaras protokol keselamatan dan kesihatan antarabangsa oleh badan pengawal selia antarabangsa.

Katanya, ini merangkumi Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO), Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) dan Kementerian Kesihatan.

“Yakinlah bahawa keselamatan dan kesejahteraan penumpang serta kakitangan menjadi keutamaan paling tinggi bagi kami setiap masa.

“Kami mengambil perhatian khusus di semua titik sentuh pelanggan bagi memastikan pengunjung ke Sabah boleh ‘Terbang Dengan Yakin’ dan meneroka semua pengalaman luar biasa yang ditawarkan negeri itu,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.