Pemerintah, rakyat bertanggungjawab pertahan Islam

35

20 OGOS: Semua pihak termasuk pemerintah dan rakyat mempunyai peranan dan tanggungjawab tersendiri bagi menegakkan dan mempertahankan agama Islam.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan, umat Islam di negara ini wajar menghayati dan mengambil iktibar kisah hijrah Rasulullah SAW.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang berkata peristiwa hijrah Nabi Muhammad sangat mendidik umat Islam agar sentiasa yakin terhadap janji Allah, teguh dengan keimanan, kukuh dengan persaudaraan, serta sabar dalam menjunjung risalah Islam yang agung.

“Untuk itu, saya mewakili pihak Parti Islam Se-Malaysia (PAS) amat berbesar hati mengambil kesempatan ini bagi mengucapkan Salam Maal Hijrah 1442H kepada seluruh umat Islam.

“Insya-Allah, mudah-mudahan, dengan kehadiran tahun baharu ini, Allah S.W.T senantiasa memperbaharui jiwa kita dalam kembara menjadi seorang hamba, khalifah, dan pemegang amanah yang kekal berada di atas jalan petunjuk-Nya,” katanya dalam perutusan sempena sambutan permulaan tahun Hijrah 1442 yang disiarkan dalam laman Facebook miliknya.

Terdahulu, Abdul Hadi berkata, hijrah Rasulullah SAW dari Makkah ke Madinah bukanlah semata-mata bagi melepaskan diri daripada menghadapi tekanan, penindasan, dan penghinaan; apatah lagi jika hendak disamaertikan dengan pelarian atau suaka politik.

“Bahkan, lebih besar daripada itu, hijrah baginda Rasul S.A.W bersama para sahabat r.a. adalah dengan membawa suatu gagasan murni, iaitu untuk membina sebuah masyarakat madani dan melaksanakan keadilan sama ada terhadap orang Islam mahupun yang bukan Islam.

“Seterusnya, hijrah juga sangat berkait rapat dengan jihad bagi mempertahankan akidah dan menegakkan Islam dalam diri serta negara yang berwawasan akhirat supaya Islam memimpin, bukan dipimpin.

“Pada masa yang sama, jihad juga bererti tidak menyerah kalah kepada musuh demi mendukung dan mengangkat syariat Islam ke tempat yang tertinggi,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.