Teknologi tinggi lonjak pendapatan negara

122

19 OGOS: Penguasaan teknologi tinggi merupakan satu-satunya cara bagi Malaysia untuk menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sejarah telah membuktikan betapa kekuatan ketenteraan dan ekonomi empayar serta kuasa besar dunia banyak bergantung kepada penguasaan teknologi.

Malah, menurut beliau, jika dilihat kepada konteks Malaysia, sekitar dua dekad selepas Perang Dunia Kedua, pendapatan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) per kapita negara ini adalah jauh lebih tinggi dari Korea Selatan dan Taiwan.

“Namun kedudukan ini dicantas Taiwan hanya selang dua tahun selepas itu dan oleh Korea Selatan pula pada tahun 1977.

“Kejayaan mereka tidak lain dari pencapaian dan penguasaan teknologi,” katanya ketika merasmikan Kotak Pasir Teknologi dan Inovasi Kebangsaan (NTIS) di Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MAGIC) di Cyberjaya, hari ini.

Yang turut hadir, Menteri Sains dan Teknologi, Khairy Jamaluddin.

Muhyiddin yakin bahawa inisiatif NTIS akan dapat menyokong dan mempercepatkan usaha kerajaan untuk membangunkan teknologi negara serta mengkomersialkan teknologi tempatan oleh para peniaga dan usahawan.

Beliau memaklumkan, penubuhan NTIS ini telah diumumkannya di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) pada Jun lalu.

“Inisiatif NTIS adalah salah satu cara bagi negara untuk mempercepatkan peluang pertumbuhan ekonomi melalui penggunaan teknologi disruptif seperti kecerdasan buatan (AI), robotik, teknologi dron, teknologi sensor dan infrastruktur 5G dalam misi menyelesaikan permasalahan negara.

“Ini termasuklah permasalahan nasional yang meliputi kebergantungan terhadap buruh asing, risiko jaminan makanan, penjagaan kesihatan serta ketidaksamaan capaian internet dan liputan infrastruktur digital,” jelasnya.

Muhyiddin menambah, pada masa yang sama, NTIS dilihat bakal memacu Malaysia ke arah negara berteknologi dan berpendapatan tinggi melalui penyelesaian inovatif, terutamanya dari cetusan solusi dan kepakaran tempatan.

Beliau memberitahu, melalui NTIS, syarikat-syarikat pemula, pembangun teknologi, para penyelidik dan inovator boleh melaksanakan projek-projek inovasi dalam persekitaran sandbox atau
terkawal.

“Dengan adanya semakan kepada beberapa peraturan yang berupaya memberi kelonggaran untuk mengupaya, menguji serta mencuba teknologi baharu, saya yakin pembangunan penyelesaian berlandaskan teknologi dan inovasi dapat dipercepatkan,” jelasnya.

Muhyiddin berkata, bagi tujuan itu, kerajaan melalui Kementerian Sains dan Teknologi telah memperuntukkan RM100 juta untuk menggalakkan perkembangan teknologi, inovasi dan kreativiti dalam perkhidmatan dan pengkomersialan inovasi tempatan, serta mengorak langkah dalam mempertingkatkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) baharu.

Beliau menyatakan, langkah tersebut boleh mengurangkan kebergantungan negara kepada teknologi dan inovasi daripada luar negara.

“Ia juga bertujuan untuk meningkatkan produktiviti di samping meningkatkan lagi kualiti hidup rakyat,” ujarnya.

Tambah Muhyiddin, NTIS menyediakan ruang kepada masyarakat dan perniagaan untuk turut serta menyumbang kepada kepakaran dan penemuan penyelesaian terhadap permasalahan yang dihadapi semua pihak di samping menyokong penggunaan teknologi dan inovasi buatan tempatan.

“Ekonomi yang berpaksikan inovasi akan membentuk masyarakat yang aktif, mempunyai daya tahan dan daya saing yang tinggi, seterusnya melonjakkan nama negara ke tahap yang disanjungi masyarakat global.

“Kita bukan sahaja mahu rakyat Malaysia selesa dan mahir menggunakan teknologi, malah kita mahukan rakyat Malaysia menjadi pencipta teknologi, pemaju teknologi atau tech developer.

“Misalnya penyedia perkhidmatan dron dipacu kecerdasan buatan (AI) tempatan iaitu Aerodyne Group yang menduduki tempat ketiga di dunia oleh Drone Industry Insights (DII) dalam
’10 Penyedia Terbaik Perkhidmatan Dron 2019′ dinamakan sebagai Frost & Sullivan’s ‘Asia Pacific UAV Services Company of 2019’ dan penerima ‘Anugerah Emas Kecemerlangan Industri 2019’ Institut Kejuruteraan dan Teknologi (IET) Malaysia,” katanya.

Pada masa yang sama, menurut beliau, beberapa projek perintis telah dikenal pasti di bawah NTIS termasuk FARMO Robot (Farm Assist Robot for Multi Operation) yang digunakan di sektor
Pertanian, Robot Rehabilitasi untuk hospital dan Robot Linear untuk Aplikasi Industri.

Muhyiddin memberitahu, NTIS mampu memangkin pembangunan penyelesaian inovatif dari peringkat R&D ke peringkat yang sedia untuk dikomersialkan dengan jangkaan pulangan
pelaburan kira-kira RM 300 juta.

Beliau turut menjangka dalam masa lima tahun akan datang, NTIS akan menyumbang kepada peningkatan Pendapatan Negara Kasar (PNK) dan KDN serta memberi kesan positif pengganda ekonomi.

Perdana Menteri menambah, NTIS turut membantu meningkatkan peluang pekerjaan berkemahiran tinggi, menyumbang kepada peningkatan pelaburan sektor swasta dalam R&D, menggalakkan pengunaan teknologi tempatan yang tinggi, mengurangkan kebergantungan kepada pekerja asing dan membantu dalam meningkatkan kadar pengkomersialan negara. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.