Bukti kerajaan PN ada sokongan majoriti

71

18 OGOS: Jumlah 111 undi yang menyokong usul Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan (Penguntukan semula peruntukan perbelanjaan) 2020 untuk diluluskan dalam sidang Dewan Rakyat semalam membuktikan kerajaan Perikatan Nasional (PN) masih mempunyai sokongan majoriti.

Ahli Parlimen PAS Pasir Mas, Ahmad Fadhli Shaari berkata, dengan kelulusan peringkat dasar itu, Pakatan Harapan (PH) gagal membuktikan dakwaan mereka kononnya kerajaan PN tidak menerima sokongan majoriti Ahli Parlimen.

Sehubungan itu, beliau memberitahu, PH tidak sepatutnya terus mengelirukan rakyat dengan dakwaan kerajaan PN ditubuhkan dengan sokongan minoriti.

“Saya menasihatkan PH supaya berhentilah membuat percubaan seperti ini kerana ia tidak akan berjaya di masa-masa akan datang kerana jelas majoriti Ahli-ahli Parlimen bersama kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Tumpukan kepada usaha untuk memberi perkhidmatan kepada rakyat yang diwakili. Tidak perlu berpolitik di Dewan Rakyat, sebaliknya berikan sokongan kepada kerajaan menggerakkan agenda rakyat,” katanya.

Semalam, Dewan Rakyat meluluskan usul RUU yang melibatkan peruntukan sebanyak RM7,184,083,200 menerusi undi belah bahagi.

RUU yang dibentangkan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz pada 21 Julai lalu itu diluluskan selepas mendapat 111 undi menyokong dan 106 menolak daripada Ahli Parlimen menerusi undian belah bahagi manakala lima Ahli Parlimen tidak hadir seperti diumumkan oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.