Gunting rambut tak patuh SOP antara ditahan

61

15 OGOS: Gunting rambut pelanggan tanpa memakai sarung tangan antara 129 kesalahan ingkar Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang diambil tindakan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) semalam.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, daripada jumlah 129 yang ditahan itu, seramai 20 individu telah direman manakala 109 individu pula dikenakan kompaun.

“Antara kesalahan ingkar arahan PKP termasuk aktiviti dalam pub/kelab malam (21), gagal menyediakan peralatan/catitan keluar masuk (55) dan gagal memakai sarung tangan semasa menggunting rambut pelanggan (1).

“Selain itu, tindakan lain termasuk ke atas tidak memakai pelitup muka (21) serta aktiviti dengan melibatkan kehadiran orang ramai yang menyukarkan penjarakan sosial (31),” katanya dalam kenyataan akhbar hari ini.

Menurut Menteri Kanan Pertahanan itu, sebanyak 4,875 Pasukan Pematuhan yang melibatkan 16,801 anggota telah membuat pemantauan semalam.

“Ini melibatkan 3,900 pasar raya, 5,283 restoran serta 1,681 penjaja, 1,523 kilang, 3,568 bank dan 1,095 pejabat kerajaan.

“Juga dipantau, sebanyak 1,230 terminal pengangkutan darat, 235 terminal pengangkutan air serta 114 terminal pengangkutan udara,” jelasnya.

Tambah Ismail Sabri, PDRM telah mengadakan 914 pemeriksaan terhadap individu yang sedang menjalankan kuarantin wajib 14 hari di kediaman masing-masing dan kesemua individu yang dikuarantin telah mematuhi SOP yang
ditetapkan.

“PDRM bersama petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan sentiasa membuat pemeriksaan dan pemantauan terhadap individu-individu terbabit bagi memastikan SOP dipatuhi,” ujarnya.

Jelas beliau, sebanyak 66 Sekatan Jalan Raya Operasi Benteng dilakukan PDRM di seluruh negara dan 25,368 kenderaan diperiksa bagi mengekang kemasukan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) terutamanya di lorong-lorong tikus.

“Kerajaan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba memasuki sempadan negara secara haram dan agensi-agensi penguatkuasa akan terus mengetatkan kawalan kawasan sempadan terutamanya di lorong-lorong tikus,” katanya.

Menurut Ismail Sabri, dalam tempoh PKPP ini, kerajaan ingin menggesa pengusaha dan orang ramai supaya sentiasa mengamalkan kawalan kendiri termasuk penjarakan sosial dan kebersihan diri terutamanya dalam aktiviti jual beli barangan keperluan harian.

“Pegawai penguatkuasa KPDNEHP juga telah melakukan 1,163 pemeriksaan khas Pematuhan SOP PKPP dan mendapati kesemua 1,163 premis mematuhi SOP yang ditetapkan,” ujarnya. -Oleh M. HERMAN HAMID

Get real time updates directly on you device, subscribe now.