Korea Utara arah rakyat makan kura-kura

88

25 JULAI: Ekoran masalah kekurangan bahan makanan yang semakin meruncing di Korea Utara, rakyat negara itu diarahkan oleh pemerintah untuk makan terrapin iaitu sejenis kura-kura air tawar.

Malahan saintis di negara komunis itu juga memperkenalkan pil pelangsing dan ramuan khas sebagai usaha pihak berkuasa untuk atasi isu kegemukan berlebihan dalam kalangan setiap penduduk.

Dianggarkan lebih 10 juta rakyat Korea Utara pada ketika ini berdepan kelaparan serius susulan sekatan ekonomi yang dilaksanakan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) beberapa tahun lepas.

Langkah tegas antarabangsa itu sebagai ‘hukuman’ balas dek sikap degil pemimpin tertingginya, Kim Jong Un yang sering lancar ujian senjata nuklear sejak berkuasa mutlak pada 2011 lalu.

Situasi bertambah buruk apabila sempadan dengan China, Rusia dan Korea Selatan ditutup bagi sekat penularan wabak Covid-19, sekali gus bekalan makanan dari luar makin sukar diperoleh.

Justeru, menurut laman sesawang rasmi pemerintah, Naenara, rakyat dimaklumkan untuk cuba berikhtiar cari sendiri sumber alternatif selain beras, jagung dan ikan yang dikesan amat kurang.

“Sejak zaman dahulu, terrapin sudah digunakan sebagai hidangan mewah sebab rasanya yang enak dan kaya dengan pelbagai khasiat,” jelas hantaran dimuat naik menerusi laman berkenaan.

Ia turut mendakwa bahawa spesies kura-kura itu memiliki kandungan protein, asid amino bahkan vitamin yang sesuai untuk rawat masalah tekanan darah tinggi di samping banyak penyakit lain.

“Darah, cengkerang sehingga tulangnya sudah lama digunakan dalam dunia perubatan Goryeo (nama lama Korea), waima ia boleh disajikan mentah atau dijadikan bubur,” jelas Naenara lagi.

Laman propaganda milik rejim Pyongyang tersebut seterusnya menyarankan supaya kesemua rakyatnya mula buru reptilia berkenaan atau cuba menangkap haiwan jenis lain seperti burung.

Selain itu, pemerintah juga menyarankan rakyat agar minum teh pelangsing yang dibangunkan saintis tempatan kerana didakwa konon boleh menyebabkan mereka selalu berasa kenyang seharian.

Namun, berat tubuh mereka mungkin akan kurang hingga 10 kilogram dalam tempoh 40 hari, sekali gus sesuai untuk penghidap obesiti menurunkan jisim badan setelah letih bekerja keras.

Ironinya, ketika 40 peratus rakyat Korea Utara kelaparan dek hidup kemiskinan, diktator Jong Un pula didakwa pelbagai pihak selalu menikmati hidangan mewah ala lagak jutawan kaya-raya.

Mantan tukang masak sushi keluarga pemimpin itu, Kenji Fujimoto, pernah dilapor terkejut lihat Jong Un menempah 10 botol wain Bourdeaux ketika acara jamuan selain ‘gila’ makan keju Emmental.

Keadaan tersebut dipercayai kerana latar belakang pendidikan awal Jong Un yang dihantar oleh mendiang bapanya, Kim Jong Il, untuk belajar di Switzerland ketika usianya masih kecil.

Korea Utara pernah mengalami masalah kebuluran apabila tanah pertanian musnah akibat kemarau berpanjangan dari 1994 hingga 1998 yang mengakibatkan hampir setengah juta penduduk maut.

Tahun lalu, dunia gempar apabila ramai warganya yang belot tampil dakwa ribuan askar turut kelaparan dan bertindak kasar geledah habis rumah penduduk luar bandar untuk cari makanan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.